Almás-fahéjas muffin teljes kiőrlésű lisztből

  • 2019.03.29.
  • 7

Ha valami egyszerű és gyorsan elkészíthető finomságot szeretnél a reggeli kávéd mellé, akár tízóraira, készítsd el ezt az almás-fahéjas muffint teljes kiőrlésű lisztből. Bárki elkészítheti, még a kezdő háziasszonyok is, hisz annyira egyszerű, hogy lehetetlen elrontani.Ha hagyományos hozzávalókból készítenéd el, ajánlom a blogon szereplő almás-fahéjas morzsás muffint.
Hozzávalók a masszához:- 12,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt- 12,5 dkg zabpehelyliszt
(kávédarálón porrá darált zabpehely)- 11 dkg eritrit- 1 tk sütőpor- 1 tk szódabikarbóna- 1 ek őrölt fahéj- 1 csipet só- 1 tojás- 0,8 dl olívaolaj- 2,5 dl natúr joghurt- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja- 1 bögre kockára vágott alma (kb.14 dkg)Tetejére: - 2 dkg darabosra vágott dióElkészítés:Egy tálba szórjuk a liszteket, az eritritet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat és a sót, majd elvegyítjük.Egy másik tálba krémesre keverjük a tojást az olajjal. Kisebb fokozatra állítsuk a mixert, majd hozzáadjuk a joghurtot és a citrom reszelt héját.Ezután egy spatulával, több részletben hozzákeverjük a lisztes keveréket, végül pedig óvatosan beleforgatjuk az alma kockákat is.A muffin sütő tepsi mélyedéseit kibéleljük papírkosárkákkal, majd elosztjuk a masszát a kapszlikba. Ügyeljünk arra, hogy ne rakjuk tele a papírkosárkákat, csupán két-harmadáig.Ha szilikon muffin sütőformát használunk, akkor a formát egy tepsire helyezzük, majd így töltjük meg a mélyedéseket. Ebben az esetben nem kell papírkosárkákat használni, és vajazni, lisztezni sem kell a mélyedéseket.A darabosra vágott diót a muffin formába eloszlott massza tetejére szórjuk.Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.Ezután kivesszük a sütőből, pár percig hagyjuk a formába, majd rácsra téve teljesen kihűtjük.