Teljes kiőrlésű hamburgerzsemle

  • 2019.02.18.
  • 9

A minap (igazából szilveszter után) a férjemnek hamburger ehetnéke támadt, s mivel gyorséttermekben nem járunk, itthon készítettünk el minden hozzávalót.A mai bejegyzésben megmutatom a teljes kiőrlésű lisztből készült hamburgerzsemléket, majd a kész hamburgert hozom egy külön bejegyzésben, mert megérdemli. :)A zsemle szép formás lett, ugyan egy kicsit tömött a bélzete, nem az a légies, mint a búza finomlisztből készült társai, de
finom volt, gyorsan elfogyott. Lehet nagyobb zsemléket is készíteni, ebben az esetben a megkelt tésztát ne 8 részre, hanem 5 vagy 6 egyenlő részre osszuk, majd formázzuk.Megj: Ha hagyományos hozzávalókból készítenéd a hamburgerzsemlét, a receptjét
ide kattintva olvashatod.Hozzávalók:- 1 tojás- 1 tk só- kb. 2,5 dl langyos kefír- 20 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt- 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt- 1 tk cukor- 1 cs. instant élesztő- 5 ek olívaolajTetejét lekenni: - 1 mk víz + 1 tojássárgaTetejét megszórni: - 2 ek szezámmagElkészítés:Az olaj kivételével, a hozzávalókat a mixer táljába mérjük a megadott sorrendben.A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, és amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk a olajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Egy könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk. (Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy kefirrel.)Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formálunk és kiolajozott kelesztőtálba tesszük. Tetejét vékonyan lekenjük olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük (kb. 45 perc).Ezután a tésztát vékonyan olajozott felületre borítjuk és 8 egyforma részre (90 gramm/tésztadarab) vágjuk.Mindegyik tésztadarabot egyenként óvatosan átgyúrjuk és megformázzuk a zsemléket, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.Ezután lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, és megszórjuk szezámmaggal.Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!