Teljes kiőrlésű, hajdinás keksz

  • 2019.02.27.
  • 1

Egy végtelenül egyszerű kekszet hozok ma, ami elég gyakran készül nálunk mostanában, ha valami egészséges nassolni valóra vágynánk. Önmagában is finom, de kedvünk szerint csokiba is márthatjuk.Hozzávalók:- 6 dkg hajdinaliszt- 13 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt- 1 csipet só- 1/2 tk sütőpor- 1 tk őrölt fahéj- 2 tojás- 10 dkg eritrit- 4 ek kókuszolajElkészítés:Egy tálba szórjuk a liszteket és elkeverjük a sóval, a fahéjjal és a sütőporral.Egy másik tálba kézi habverővel elkeverjük a tojásokat az eritrittel. Nem kell kihabosítani, csak egyneművé keverni. A kókuszolajat is hozzákeverjük, végül pedig több részletben hozzáadjuk a lisztes keveréket is, és összegyúrjuk.Folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük.Ezután enyhén lisztes felületen kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, majd tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk.Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a kekszeket, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 8-10 perc alatt készre sütjük. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.Megj.:
Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert akkor nagyon kemény lesz a keksz! Mivel barna a tészta, így nehezebb észrevenni, hogy mikor kezd barnulni a széle (a világos kekszekkel ellentétben), ezért 7-8 perc után ellenőrizzük le. A sütőből kivéve még puha a keksz, de hűlés közben szilárdul.A sütőből kivéve 5 percet a tepsin pihentetjük, majd rácsra téve teljesen kihűtjük.Ezen alkalommal én 4x4 cm-es kiszúrót használtam, és így 68 darab kekszem lett.Máskor 5 cm-es kerek kiszúrót használtam, és akkor 48 db keksz lett.