Narancsos - mustáros babfőzelék

  • 2019.02.05.
  • 9

Ez a narancsos - mustáros babfőzelék egy példa arra, hogy egy hétköznapi alapanyagból, hogy lehet kihozni a maximumot, és egy különleges fogást készíteni. Eddig is szerettük a babból készült ételeket, de ez a narancsos-mustáros babfőzelék mindent felülmúlt. Nagyon finomra sikeredett.Az eredeti receptben római köményt írt, de én véletlenül édes köményt tettem bele. Ajánlom kipróbálni ezzel a fűszerrel is. Lehet hígabbra vagy sűrűbbre is készíteni a babfőzeléket, ki hogy szereti jobban.Hozzávalók 4 főre:- 50 dkg száraz gyöngybab- 4 ek olíva olaj- 1 közepes fej vöröshagyma- 2-3 gerezd fokhagyma, vagy ízlés szerint- 1 mk édeskömény- 1 l zöldségalaplé- 1 kezeletlen narancs reszelt héja és leve- 2 tk mustár- 2 tk só- 1 mk őrölt bors- 1 tk füstölt paprika- chilipehely, ízlés szerint- 1 csokor petrezselyemzöldElkészítés:Egy serpenyőbe felhevítjük az olajat, majd a finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk benne. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát és az édes köményt, párszor átkavarjuk, majd a babot is hozzákeverjük.Alaposan összeforgatjuk, és ráöntjük a zöldségalaplevet
jól elkavarva, majd fedő alatt, közepes lángon puhára főzzük. Időnként megkeverjük, nehogy leégjen, és a főzési idő felénél sózzuk, borsozzuk és a megszórjuk füstölt paprikával.Amikor megpuhult a bab, kiveszünk pár evőkanálnyit és botmixerrel krémesre turmixoljuk. Mivel mi nem szeretjük a nagyon leves főzeléket, ezért 6 evőkanálnyi alapot vettem ki, és ezt turmixoltam le.Minél sűrűbbre szeretnénk, annál több alapot pépesítsünk, értelemszerűen ha hígabbra szeretnénk, akkor csupán 2-3 evőkanálnyit.A pépesített babkrémet visszaöntjük az alaphoz, és ezzel sűrűsítjük be.A mustárt simára keverjük a narancslével, majd a reszelt narancshéjjal együtt belekavarjuk az alapba. Rászórunk 2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöldet, ízlés szerint csilipelyhet, és összeforraljuk.Kóstolás után ízesíthetjük még sóval, borssal.