Spekulatius krémes keksz

  • 2019.01.07.
  • 5

Az ünnepek előtt vásároltam egy üveg spekulatius krémet ropogós kekszdarabkákkal, azzal a gondolattal, hogy majd az ünnepekre készítek egy krémes süteményt, spekulatius ízesítéssel. Amikor megkóstoltam a
krémet, nem igazán nyerte el az tetszésemet, túl zsírosnak tűnt. Le is mondtam a gondolatról, hogy krémbe tegyem, így jött az ötlet, hogy akkor legyen keksz belőle. Így már sokkal jobban végezte, finom lett a keksz és nagyon omlós. :)Hozzávalók kb. 40 darabhoz:- 25 dkg finomliszt- 1/2 tk sütőpor- 6 dkg porcukor- 1 csipet só- 10 dkg vaj- 1 tojás- 15 dkg spekulatius krém ropogós kekszdarabkákkalElkészítés:A lisztet a sütőporral, a porcukorral és a sóval egy nagyobb tálba szórjuk és elkeverjük. Elmorzsoljuk benne a kockára vágott vajat, majd hozzáadjuk a spekulatius krémet és a tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Egy lágy masszát kapunk, de ami nem ragad a kézhez.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel.) Folpackba csomagoljuk és 2 órát hűtőbe pihentetjük.A hűtőből kivéve, 2 részre osztjuk a tésztát.Az egyik tésztadarabot felhasználásig visszatesszük a hűtőbe.A másik tésztadarabot lisztezett felületen kb. 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, majd tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk. Én mielőtt kiszaggattam volna, lisztbe mártott húsklopfoló sűrűn tüskézett oldalával óvatosan megmintáztam a kinyújtott tésztát.A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.Így járunk el a másik tésztadarabbal is.(Próbáljunk meg gyorsan dolgozni a tésztával, mert ahogy melegszik, lágyul a massza és nehezebb dolgozni vele.)180 fokra előmelegített sütőbe kb. 10-12 perc alatt készre sütjük, vagy amíg el nem kezd barnulni a széle. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
A sütőből kivéve még lágy a keksz, és könnyen eltörhet, ezért a tepsibe hagyjuk teljesen kihűlni.Légmentesen záródó dobozba tároljuk.