Narancsos sárgarépafőzelék

  • 2019.01.11.
  • 0

Narancsos sárgarépafőzelék zöld borsóval, ami egy tökéletes alternatíva a krumpliból készült köretek helyettesítésére. Mert úgy-e, mi megvagyunk szokva, hogy szinte mindenhez krumpliból készítünk köretet, mintha nem létezne más zöldség. Az elmúlt időszakban próbálunk nem minden nap krumplit használni az ételekben, és elvoltam csodálkozva, hogy az interneten milyen sok választék van, csak győzzem készíteni őket. Az első amit kipróbáltam ez a narancsos sárgarépafőzelék volt, és teljesen odáig voltunk érte. Egyszerű alapanyagokból egy nagyszerű köret készült, amit mi sütőben sült csibefasírttal fogyasztottunk.Ajánlom, hogy ti is készítsétek el, nem fogtok csalódni benne! :)Hozzávalók 2-3 főre:- 1 ek kókuszzsír vagy 2 dkg vaj- 1 közepes fej vöröshagyma- 70 dkg sárgarépa (tisztán mérve)-
só, bors ízlés szerint- 1 tk frissen reszel gyömbér, vagy ízlés szeritn- 0,5 dl víz- 1,5 dl frissen facsart narancslé- 1 marék zöldborsó (kb. 5 dkg)Elkészítés:A sárgarépát megpucoljuk, megmossuk és kisebb darabokra vágjuk.Egy serpenyőbe kókuszolajat hevítünk, majd a finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk. Rátesszük a feldarabolt sárgarépát, majd sóval, borssal és gyömbérrel ízesítjük. Alaposan összeforgatjuk, majd ráöntjük a vizet, jól elkavarva.Fedő alatt addig pároljuk, amíg a leve elfő. Ezután ráöntjük a frissen facsart narancs levét, és továbbra is fedő alatt, időnként megkavarva, puhára főzzük. Szükség esetén, ízlés szerint édesítjük cukorral vagy mézzel.Hagyhatjuk így darabosan is a főzeléket vagy le is turmixolhatjuk, kinek, hogy szimpatikusabb.Én a főzeléket, 3 evőkanál kivételével, a serpenyőből áttöltöttem egy magasabb falú edénybe, és botmixerrel krémesre turmixoltam. Visszaöntöttem a serpenyőben, hozzáadtam a félretett darabos sárgarépát és rászórtam egy marék zöld borsót. Alaposan összekavartam, majd visszatettem a lángra és addig főztem, amíg a borsó is puha lett.Melegen tálaljuk köretként sültek vagy fasírt mellé, de önmagában is nagyon finom.