Csavart fánk

  • 2019.01.25.
  • 7

Nagyon szeretem a fánkot, és ha nem lenne olyan erős olaj szag az egész lakásban sütésekor, biztos nagyon gyakran sütnék. Fánkszezon lévén, azért én sem hagyhattam ki, hogy ne süssem meg ezt a csavart fánkot, a farsangi időszakra jellemző édességet. A tésztája puha, nem túl édes, az édesszájúak növelhetik a cukor mennyiségét. Formázása egyszerű, csak ügyeljünk, hogy jól csípjük össze a végeket, hogy megtartsa a formáját.Hozzávalók:- 2 tojássárga- 1,4 dl natúr joghurt- 1 csipet só- 1 cs. vaníliás cukor- 1 kezeletlen citrom reszelt héja- 1 ek cukor- 30 dkg átszitált finomliszt- 5 g instant élesztő- 3 dkg olvasztott és kihűtött vajSütéshez: - kb. 5 dl olaj (legalább 2 ujjnyi magasan legyen a
lábasban)+ porcukor+ lekvárElkészítés:A langyos joghurtot mixer táljába öntjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a citromhéjat, rászórjuk a sót és cukrokat. Rászitáljuk a lisztet, majd erre rászórjuk a élesztőt és a dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Egy lágyabb, de könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk. (Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy joghurttal.)Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formálunk és kelesztőtálba tesszük. Tetejét vékonyan lekenjük olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük.A megkelt tésztát enyhén olajozott felületen óvatosan átgyúrjuk, majd 10 egyenlő részre osztjuk. Gombócokat formálunk és letakarva 10 percig pihentetjük.Ezután a tésztagombócokat egyenként ujjnyi vastag rudakká sodorjuk (kb. 34 cm), majd kettőbe hajtjuk és összefonjuk. A végeket jó alaposan összecsípjük, hogy ne tudjanak szétválni. Letakarjuk, és újabb 20 percet pihentetjük.Egy lábasba az olajat felforrósítjuk, majd úgy tesszük az olajba a fánkokat, hogy a felső fele kerüljön először a közepesen forró olajba. Lefedjük egy fedővel a lábast, visszavesszük a lángot, majd a fánkokat nagyjából 1,5 percig sütjük. Amikor az egyik fele aranybarna, megfordítjuk, és fedő nélkül megsütjük a másik oldalát is.Kb. 1,5 - 2 perc szükséges mindkét oldalukon.A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róluk.Porcukorral megszórva tálaljuk, kedvenc lekvárunkat kínálva mellé.