Fűszeres karácsonyi keksz

  • 2018.12.10.
  • 8

Az elmúlt hétvégén tartottam egy karácsonyi próbasütést, és ez a fűszeres keksz annyira jól sikerült, hogy ami kisült szombat délelőtt, este már nem volt belőle egy morzsa sem. Vasárnap ismét elkészítettük, csak hogy biztosak legyünk, hogy valóban megállja a helyét az ünnepi asztalon is. :D Én megpróbáltam kekszpecséttel díszíteni, de annak hiányában csak szúrjuk ki tetszőleges kiszúróval, esetleg majd húzzuk át étcsokival.Hozzávalók:
- 2,5 dkg hajdinaliszt- 6,5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt- 7,5 dkg durum liszt- 3,5 dkg darált mogyoró- 1 csipet só- 1,5 tk mézeskalács fűszerkeverék (vagy ízlés szerint)- 1 késhegynyi sütőpor- 8 dkg hideg vaj- 8 dkg porított eritrit (vagy ízlés szerint más édesítő)- 2 ml vanília aroma- 1 egész tojás- 1 ek hideg víz (ha szükséges)Elkészítés:Egy mélyebb tálba mérjük a liszteket, a darált mogyorót, a sót, a mézeskalács fűszerkeveréket és a sütőport, és összekeverjük. Elmorzsoljuk a hideg vajjal, majd beleszórjuk az édesítőt, és elkeverjük.A tojást és vanília aromát is hozzáadva összedolgozzuk annyi vízzel (csak ha szükséges), hogy összeálljon a massza.(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy vízzel.)Folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük.Ezután durumliszttel megszórt felületen kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagságúra és tetszőleges formákkal kiszaggatjuk.A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.A kiszúrt kekszeket sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, és 180 fokon kb. 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha már a széle kezd barnulni, akkor kivehetjük a sütőből.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!Sütőből kivéve 5 percet pihentetjük a tepsiben, majd ezután rácsra téve kihűtjük.Légmentesen záró dobozban tároljuk .... már ha megéri a másnapot.A fentebb megadott hozzávalókból 29 darab 5,5 cm átmérőjű keksz sült ki.