Céklás kókuszgolyó

  • 2018.12.07.
  • 1

Szeretjük a kókuszgolyót (na de ki ne szeretné), és amikor megláttam Edónál a céklás változatát, nyomba lecsaptam a receptre. Ahogy sikerült céklát vásárolnom, el is készítettem. :) Egy végtelenül egyszerű sütés nélküli édesség, finom és egészséges is, amit akár az ünnepek alkalmából is elkészíthetünk.Hozzávalók:- 10 dkg főtt cékla- 15 dkg zabpehely- 20 dkg alma (tisztán mérve)- 4 dkg eritrit (vagy ízlés szerint más édesítő)- 2 ek kókuszolajHempergetni:- kb. 2-3 dkg kókuszreszelékElkészítés:A céklagumót alaposan megmossuk, majd egy lábasba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy lepje el. Sózzuk, majd fedő alatt addig főzzük, amíg megpuhul. Kihűtjük, hámozzuk, majd pépesítjük.A zabpelyhet száraz serpenyőbe megpirítjuk, majd kávédarálón porrá daráljuk.Az almát megmossuk, meghámozzuk majd a kis-lyukú reszelőn lereszeljük.Minden hozzávalót egy tálba mérünk, majd alaposan összegyúrjuk, hogy formázható masszát kapjunk belőle. Folpack-kal letakarjuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük, hogy a zabpehelyliszt felszívja a nedvességet.(Szükség esetén, a massza állagán javíthatunk egy kevés zabpehelyliszttel vagy reszelt almával.)A kész masszából kis golyókat formázunk és egyenként meghempergetjük kókuszreszelékbe. Ha túl ragadós lenne a massza, akkor nedves kézzel formázzuk a golyócskákat.Jól záródó dobozba rakosgatjuk és fogyasztásig hűtőben tároljuk.Ebből az adagból 24 darab 19 grammos céklás kókuszgolyó lett.