Cukkinis-citromos sütemény

  • 2018.11.23.
  • 5

Szeretem a cukkinit süteménybe használni, mert az íze semleges, viszont általa a sütemény szaftos lesz, és sokáig puha marad. Ezt a cukkinis-citromos sütemény receptet Edónál láttam, és hasonlóan mint az ő családjában, nálunk is reggelire készült. Jobban kezdődik a nap, ha valami itthon készült finomsággal indítjuk. :) Ha egy kicsit felszeretnénk dobni a
süteményt, akkor tetejére készíthetünk cukor- vagy citrommázat, esetleg olvasztott csokoládét is csurgathatunk a tetejére.Hozzávalók:- 19 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt- 6 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt- 1 tk szódabikarbóna- 1 csipet só- 2 kezeletlen citrom reszelt héja és leve- 20 dkg cukkini (tisztán mérve)- 2 tojás- 18 dkg eritit- 1 tk vanília paszta- 3 ek kókuszzsírElkészítés:A liszteket elkeverjük a sóval, a szódabikarbónával és citromhéjjal.A cukkinit megpucoljuk, megmossuk, majd a nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Sózzuk, majd állni hagyjuk amíg előkészítjük a többi hozzávalót.A tojásokat elkezdjük felverni amíg megnő a térfogata, majd az édesítőt is hozzáadva jól kihabosítjuk. Hozzáadjuk a frissen facsart citrom levét, a vaníliát és az olvasztott kókuszolajat.A cukkinit kicsavarjuk, majd a tojásos masszához adjuk és óvatosan belekeverjük.Végül egy spatulával hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd sütőpapírral bélelt kalácsformába simítjuk.Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 40-45 perc alatt készre sütjük.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!A sütőből kivéve, a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából és rácson kihűtjük.