Mini rácsos almás pite

  • 2018.10.17.
  • 3

Gondolom sokan vagyunk úgy, ha eljön az ősz, akkor túlsúlyban almás sütiket készítünk, fahéjjal ízesítve. Nálunk ez nagyon jellemző, ahogy a blogon szereplő almás sütik is bizonyítják. Sokszor vissza-vissza térek a régi, jól bevált almás receptekhez, de szeretek kipróbálni újakat is, akár új formában kivitelezni, mint ezek a mini rácsos almás piték is. Kis mutatós pitecske, omlós tésztakéreg, finom szaftos almás töltelékkel, ami könnyen a kedvencünkké válhat. Szóval érdemes kipróbálni! :)Hozzávalók a tésztához:- 20 dkg liszt- 1 csipet só- 10 dkg vaj- 1 ek cukor- 1 cs. vaníliás cukor- 1 tojássárga- 4-5 ek tejHozzávalók a töltelékhez:- 52 dkg alma (tisztán mérve)- 1/2 citrom frissen facsart leve- 4 ek barna cukor, vagy ízlés szerint- 2 dkg vaníliás puding- 1 csapott tk. fahéjTetejét lekenni: - 1 tojásfehérjeElkészítés:A töltelékhez az almákat megmossuk, szárazra töröljük majd meghámozzuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük és meglocsoljuk a citrom lével. Rászórjuk a barna cukrot és lassú tűznél megdinszteljük, majd besűrítjük a pudingporral.Ezután levesszük a tűzről, őrölt fahéjjal ízesítjük, majd teljesen kihűtjük.A tésztához a lisztet és a sót egy edénybe szitáljuk és a vajat elmorzsoljuk benne. Rászórjuk a kétféle cukrot, hozzáadjuk a tojássárgát, és annyi kanál tejet, hogy összeálljon a tészta.Folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőben pihentetjük.Időközben a formákat kikenjük vékonyan olvasztott vajjal.A tésztát kivesszük a hűtőből, majd lisztezett felületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk. 12 cm átmérőjű köröket szúrunk belőle és kibéleljük (jól belenyomkodjuk) a formákat. A megmaradt tésztát újra összegyúrjuk, és félretesszük mert, majd ebből készítjük el a rácsot a tetejére.A kihűlt almás tölteléket a formákba adagoljuk.A megmaradt tésztadarabkát kinyújtjuk, derelyevágóval felcsíkozzuk és a tészta tetejét berácsozzuk vele.Egy tepsire rakosgatjuk őket, tetejüket lekenjük az enyhén felvert tojásfehérjével, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 percig készre sütjük, vagy amíg már szép aranybarna a tészta.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően lehet több vagy kevesebb!A sütőből kivéve 5 percet pihentetjük, majd óvatosan kifordítjuk a formákból, és hagyjuk teljesen kihűlni.Tálaláskor enyhén megszórjuk porcukorral.