Túrós-almás pite

  • 2018.09.28.
  • 3

A férjem almás süteményt kívánt, jó vastag almás réteggel, hozzátéve, hogy jó lenne, ha túró is lenne benne. Ja, és hogy hajdinaliszttel készüljön, mert szereti annak jellegzetes ízét. Ezekből a hozzávalókból nem volt nehéz összeállítani ezt a túrós-almás pitét, és valóban finom lett. :)Egy kicsit hosszúra sikerült a recept leírása, de az elkészítése nagyon egyszerű. Én most cukormentesen és teljes kiőrlésű liszttel készítettem, de ha hagyományos hozzávalókból szeretnétek elkészíteni a pite tésztáját, akkor a habcsókos almás piténél leírtakat követhetitek. Valamint az eritrit helyett nyugodtan lehet kristálycukrot használni.Sok sikert hozzá! :)Hozzávalók a tésztához:- 6 dkg hajdinaliszt- 14 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt- 1 tk sütőpor- 7 dkg vaj- 2 ek porított eritrit- 1 csipet só- 1 tojássárga- 3 ek tejfölHozzávalók az almás réteghez:- 75 dkg alma lereszelve mérve (kb. 1-1,2 kb pucolatlanul)- 1/2 citrom frissen facsart leve- 2 ek eritrit (vagy ízlés szerint)- 1 ek vaníliás ízű pudingpor- 1 tk őrölt fahéj (vagy ízlés szerint)Hozzávalók a túrós réteghez:- 1 csipet só- 2 tojásfehérje- 1 egész tojás- 30 dkg krémes tehéntúró- 7 dkg tejföl- 6 dkg eritrit (vagy ízlés szerint)- 1 mk sütőpor- 4 dkg zabpehelyliszt (kávédarálóval ledarált zabpehely)+ 2 ek zabkorpa vagy zabpehelylisztHozzávalók a tetejét lekenni:- 1 tojássárga- 3 ek tejfől- 1 tk eritritElkészítés:A tésztához a sütőporral elkevert lisztekben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a por eritritet és a sót, majd a tojássárgát és annyi tejfölt, hogy összeálljon a tészta.(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejföllel.)Cipót formázunk belőle, majd folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük.Időközben elkészítjük az almás tölteléket, amihez az almát megmossuk, meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Rácsorgatjuk a citromlevet és elkeverjük az eritrittel, majd lassú tűznél pár perc alatt megdinszteljük. Rászórjuk a vaníliás pudingport és addig kevergetjük, amíg besűrűsödik. Ez csupán 1-2 perc. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a fahéjat és teljesen kihűtjük.A túrós részhez a tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.Egy keverőtálba mérjük a túrót, hozzáadjuk a tejfölt, az egész tojást és az eritritet, és egy kézi habverővel egyneművé dolgozzuk. Hozzáadjuk a sütőporos zabpehelylisztet és ugyancsak egy kézi habverővel simára keverjük. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje kemény habját is.A tésztát kivesszük a hűtőből, majd lisztezett felületen kb. 30 cm átmérőjű körré nyújtjuk.Egy 26 cm-es pite formát kivajazzunk és megszórjuk liszttel, majd ráterítjük a tésztát, és óvatosan belehelyezzük a tésztát úgy, hogy hagyjunk neki legalább egy 3-4 cm-es peremet, amit a sütőforma oldalára nyomkodunk. Pár helyen megszurkáljuk villával, majd rászórjuk a zabkorpát.Egyenletesen belesimítjuk az almás tölteléket, majd erre a túrós masszát.A tejfölt kikeverjük a tojássárgával és eritrittel, majd a túrós rétegre csurgatjuk és óvatosan elosztjuk. Én egy szilikon ecsetet használtam és tökéletesen működött.180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a teteje szép aranybarna lett és már szilárd. Ha sütésközben a teteje túl pirulna, de a süti még nincs meg, akkor takarjuk le alufóliával.(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Végezzünk tűpróbát!)A sütőből kivéve a formába hagyjuk kihűlni, majd tetejét megszórjuk porított eritrittel és szeleteljük.