Olasz almatorta

  • 2018.09.12.
  • 9

Hogy miért olasz almatorta ez az egyszerű sütemény, azt nem fejtettem meg, viszont bármi is legyen az elnevezése, nagyon finom. Könnyed, őszies ízvilágú sütemény, amit annyira egyszerű elkészíteni, hogy még a kezdő háziasszonyok is bátran hozzáláthatnak, hisz nem lehet elrontani. Alma helyett tehetünk bele körtét vagy szilvát is, vagy az év más időszakában bármilyen idény gyümölcsöt.Hozzávalók:- 1,3 dl tej- 2,5 dkg vaj- 18 dkg liszt- 1 csipet só- 1/2 cs. sütőpor- 2 tojássárga- 12 dkg cukor+ 2 - 3
alma+ 2 ek barna cukor+ 1,5 tk őrölt fahéjElkészítés:A tejet a vajjal összemelegítjük, amíg a vaj teljesen elolvad.A lisztet elkeverjük a sóval és sütőporral.A barna cukrot elkeverjük a fahéjjalAz almákat megmossuk, szárazra töröljük és meghámozzuk. Ezután félbevágjuk és a magházukat kivájjuk, majd felszeleteljük. Beleforgatjuk a fahéjas cukorba, és félretesszük felhasználásig.A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét félretesszük, mert nem lesz szükség rá.A tojássárgát habosra keverjük a cukorral, amíg megnő a térfogata és világos színű lesz. Tovább keverve, váltakozva hozzáadjuk a vajas tejet és a sütőpor lisztet, és egyneművé keverjük.Egy 22 cm-es kapcsos kerek forma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát kivajazzuk és lisztezzük.A masszát a formába simítjuk és tetejét kirakjuk az almaszeletekkel, kicsit belenyomkodva.Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!A sütőből kivéve 5 percet pihentetjük, majd óvatosan levesszük a tortaforma karimáját és hagyjuk teljesen kihűlni.Tetejét megszórjuk vaníliás porcukorral majd szeleteljük.Tipp: - A megmaradt tojásfehérjét tegyük egy jól záródó dobozkában és fagyasszuk le.




- Ha nem szeretnénk lefagyasztani a tojásfehérjét, akkor készítsünk habot belőle







és halmozzuk a megsült süti tetejére. Tegyük vissza a kb. 150 fokos sütőben, és







szárítsuk addig, amíg a hab roppanóssá és aranyszínűvé nem válik. A 2













tojásfehérjéhez használjunk kb. 8 dkg cukrot.Recept ötlete innen.