Sós rúd teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztből, füstölt paprikával

  • 2018.08.31.
  • 3

Kirándulásra készültek ezek a sós rudak, amiket próbáltam egy kicsit egészségesebben elkészíteni, a finom lisztet lecserélve teljes
kiőrlésű tönkölybúza lisztre. Egy kevés füstölt paprika is került bele, de ez akár el is hagyható, habár nagyon jót tesz neki. :)52 darab rúd lett az alább felsorolt hozzávalókból, ami 2 személynek bőségesen elegendő egy hétvégi kirándulásra, viszont ha többen vagyunk, akkor érdemes másfélszeres vagy dupla adagot készíteni.Hozzávalók:- 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt- 10 dkg vaj- 1, 5 tk sütőpor- 1 tk só- 1 tk füstölt paprika- 1 tojás- kb. 1,1 dl natúr joghurtTetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk vízTetejét megszórni: - magvak ízlés szerint (szezámmag, lenmag, egész mákszem ...)Elkészíteni:A lisztet egy nagyobb tálba szórjuk, majd gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a vajjal. Rászórjuk a sütőport, a füstölt paprikát és a sót, és elvegyítjük.Közepében egy kis fészket készítünk, beleütjük a tojást és egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel.Végül hozzáadunk annyi joghurtot, hogy egy könnyen kezelhető tésztát kapjunk.(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy joghurttal.)Cipót formálunk belőle, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, majd 10 percig pihentetjük.Ezután enyhén lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk.Tetejét lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, megszórjuk a magvakkal, majd derelyevágóval kb. 2 cm széles és 7 cm hosszú rudakra vágjuk.Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, majd előmelegített sütőben, 180 fokon aranybarnára sütjük (kb. 12-15 perc). A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!Légmentesen záródó dobozba tároljuk.