Mogyorós-sajtos keksz

  • 2018.07.02.
  • 3

A hétvégén sikerült egy nagyon finom mogyorós-sajtos kekszet sütnöm. Csak sima sajtos keksz volt a terv, de amikor nekiálltam összeállítani a tésztát, megláttam a mogyorós zacskót, és máris daráltam a mogyorót. Meglepően finomra sikeredett, csak diszkréten lehet érezni a mogyoró ízét benne, tésztája kellemesen puha. Nem is tudom hogy nem próbáltam ki eddig a mogyorót sós sütikbe. Ezentúl biztos, hogy gyakrabban csempészek mogyorót pogácsákba, sós kekszekbe. Próbáljátok ki ti is, de csakis dupla adaggal, mert nagyon eteti magát! :)Hozzávalók (32 darab
6,5 cm átmérőjű kekszhez):- 25 dkg finom búzaliszt- 5 dkg sótlan mogyoró- 1 csapott tk (tengeri)só- 1 tk sütőpor- 10 dkg hideg vaj- 6 dkg sajt- 11,5 dkg natúr joghurtElkészítés:A lisztet, a darált mogyorót, a sót és a sütőport egy nagyobb tálba szórjuk, és elvegyítjük.Gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne a kockára vágott hideg vajat. Hozzáadjuk a reszelt sajtot is, és annyi joghurtot, hogy összeálljon a tészta. A joghurtot csak kanalanként adagoljuk a masszához.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy joghurttal.)Folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük.Ezután enyhén lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk és tetszőleges formával kiszúrjuk. Én 6,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatót használtam.A leeső részeket újra összegyúrjuk, majd újra kinyújtjuk és szaggatjuk, míg az egész el nem fogy.Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Amikor a széle már kezd barnulni, kivehetjük a sütőből.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!A tepsibe hagyjuk hűlni 5 percet, majd rácsra téve teljesen kihűtjük.Légmentesen záródó dobozba tároljuk.Tipp: - Sótlan mogyoró helyett nyugodtan használhatunk sós mogyorót is, csak akkor








kevesebb sót tegyünk a tésztába.