Vaníliakrémes mákkocka (cukormentes)

  • 2018.06.14.
  • 7

Tudatosan készítettem ezt a mákos sütit, és lett ilyen a "külalakja", hisz a tegnap volt a blog 7. születésnapja és valami mutatós és finom süteménnyel szerettem volna megünnepelni ezt az alkalmat. :) Az eltelt 7 év alatt sok új receptet próbálhattam ki, új konyhai fogalmakat, technikákat tanulhattam. Mind e mellett a sütés-főzés továbbra is egy olyan tevékenység számomra ami letud kapcsolni a hétköznapok mindennapi hajtásából. Örömben vagy épp nehezebb időszakomban is a konyha egy olyan hely, ahova szívesen járok (még ilyen melegben is) és tevékenykedhetek. Remélem ez a lelkesedés még nagyon sokáig kitart, és továbbra is megoszthatom veletek ezt a szenvedélyem. :)Megragadva az alkalmat, köszönöm mindenkinek aki meglátogatja szerény blogomat és virtuálisan megkínálok mindenkit egy finom vaníliakrémes mákkockával! Fogadjátok szeretettel! :)A süteményről csak annyit, hogy egy nagyon egyszerű liszt nélkül készített mákos piskóta, a krém pedig egy főzött vanília krém. Így együtt valami leírhatatlanul finom sütemény, még a mákot nem kedvelő férjem is megdicsérte. Ajánlom nektek is elkészíteni, akár dupla adag krémmel is, ha nem szeretnétek inkább a mákot érvényesíteni. Sok sikert hozzá!Hozzávalók a mákos piskótához:- 5 tojás- 16 dkg porított eritrit (porcukor)- 5 dkg kókuszzsír- 20 dkg darált mák- 2 tk sütőpor- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja- 1 tk őrölt fahéjHozzávalók a vaníliás krémhez:- 1,5 dl tej- 2 dkg főzhető vanília ízű pudingpor- 3 dkg eritrit- 1 mk vanília paszta- 3,5 dkg vajElkészítés:A tojásokat az eritrittel habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világos színű lesz. Hozzákeverjük az olvasztott kókuszolajat, végül egy spatulával hozzáforgatjuk a sütőporral, fahéjjal és citrom héjjával elkevert darált mákot is.Sütőpapírral bélelt 24 x 29 cm nagyságú tepsibe simítjuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Végezzünk tűpróbát!A krémhez a pudingport az eritrittel együtt egy edénybe szórjuk, majd egy kevés tejjel csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a többi tejet is, elkavarjuk, majd közepes lángon, állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Levesszük a lángról, tetejére szorosan folpackot teszünk, hogy hűlés közbe ne bőrösödjön, és kihűtjük.A kihűlt pudingot robotgéppel átkeverjük, hozzáadjuk a vanília pasztát, majd kanalanként a szobahőmérsékeltű vajat és kihabosítjuk.A kihűlt piskótát kockákra vágjuk, majd mindegyik tetejét díszítjük a csillagcsöves habzsákba töltött krémmel.Tipp:

- Ha nincs kézügynél kókuszolaj, akkor használjunk helyette 7,5 dkg vajat.




- Eritrit helyett használhatunk nyírfacukrot vagy cukrot is.




- Habzsák hiányában, a krémet csak egyszerűen kenjük a sütemény tetejére,










díszítésként szórjuk meg egy kevés egész mákszemmel.




-
Nyugodtan készíthetünk dupla adag krémet, mert simán elbírja.