Meggyes gyümölcskenyér teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztből

  • 2018.06.07.
  • 4

Reggelire készítettem ezt a meggyes gyümölcskenyeret, amit egy bögre tejes kávéval fogyasztottunk. Mintha jobban esik egy kis kényeztetéssel kezdeni a napot, különösen ha már előre tudom, hogy egy nehezebb vár rám. Finom is, laktató is, kitűnő választás reggelire .... de nem csak. :)Hozzávalók:- 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt- 1 tk sütőpor- 1 csipet só- 1 tk őrölt fahéj- 6 dkg nyírfacukor- 1 alma (lereszelve mérve 9 dkg)- 2 dl tej- 1 tojás- 3 ek olaj- 24 dkg kimagozott meggyTetejére szórni: - 1 marék durvára vágott dióElkészítés:Egy tálba szórjuk a lisztet, majd elkavarjuk a sütőporral, a sóval, a fahéjjal és a nyírfacukorral.Az almát megmossuk, meghámozzuk és kis lyukú reszelőn lereszeljük.A tejet egy magasabb falú edénybe öntjük, beleütjük a tojást, majd az olajjal és almapéppel együtt simává keverjük. Több részletben hozzáadjuk a lisztes keveréket és egyneművé keverjük. Végül a kimagozott meggyet is beleforgatjuk.Sütőpapírral bélelt 30 x 11 cm-es püspök kenyér formába öntjük a masszát, elsimítjuk majd tetejére szórjuk a durvára vágott diót.Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 45 - 50 perc alatt készre sütjük.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!A sütőből kivéve, a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából és rácson kihűtjük.Porcukorral megszórjuk és szeleteljük.Recept ötlete innen.