Pillekönnyű diós torta

  • 2018.05.28.
  • 9

Egy alkalommal, amikor otthon jártunk a szülőknél (talán már 2 éve is annak), anyósom egy habkönnyű diós szelettel várt. Finom diós piskóta ami vaníliás-diós krémmel volt töltve, enyhén rummal ízesítve. Annyira ízlett mindkettőnknek, hogy elkértem a receptet és az első adódó alkalommal elkészítettem születésnapi tortának. Önmagában is nagyon finom, de én még csináltam hozzá diós-grillázst is és azzal turbóztam fel egy kicsit. Hát mit mondjak, látványra nem a legszebb, viszont ízre nagyon ott van. :)Hozzávalók a tésztához:- 14 dkg liszt- 1/2 cs. sütőpor- 4 dkg darált dió- 6 tojás- 1 csipet só- 6 ek ásványvíz- 20 dkg cukorHozzávalók a krémhez:- 1 cs. főzhető vaníliás puding- 12 dkg cukor- 1 cs. vaníliás cukor- 4 dl tej- 25 dkg vaj- 15 dkg porcukor- 1 rumaroma- 15 dkg pörkölt, darált dióHozzávalók a grillázshoz:- 8 dkg kristákycukor- 4 dkg vajElkészítés:Egy tálba mérjük a lisztet, a sütőport és a darált diót, és elkeverjük.A tojásokat különválasztjuk.A tojásfehérjéket egy csipet sóval habbá verjük.A tojássárgákat a cukorral és az ásványvízzel habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világos színe lesz, majd a diós lisztet egy spatulával óvatosan beleforgatjuk.Végül a tojásfehérje habot is hozzáforgatjuk, ügyelve, hogy a hab ne törtjön össze.Egy 24 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, oldalát kivajazzuk és lisztezzük, majd belesimítjuk a tészta masszát.Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 perc alatt készre sütjük.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!A krémhez a pudingporhoz hozzászórjuk a cukrot és vaníliás cukrot, majd egy kevés tejjel csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a többi tejet is, elkavarjuk, majd közepes lángon, állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Levesszük a lángról, tetejére szorosan folpackot teszünk, hogy hűlés közbe ne bőrösödjön, és kihűtjük.A vajat a porcukorral kihabosítjuk, majd több részletbe hozzá adjuk a teljesen kihűlt pudingot, a rumaromát és habosra keverjük. Végezetül adjuk hozzá a pörkölt és darált diót is.A grillázshoz a kristálycukrot egy száraz serpenyőbe szórjuk, majd karamellízáljuk. Amikor már szép barna lett a színe beledobáljuk az egész, megtisztított diószemeket, jól összekavarjuk, hogy a karamellízált cukor mindenhol érje a diószemeket, majd egy olajjal megkent sütőlapra vagy sütőpapírra simítjuk, és teljesen kihűtjük. Ezután egy késes aprítóba téve összezúzzuk.Ha kihűlt a piskótánk, lapjában 2 egyforma részre vágjuk. Az alsó tortalapra rákenjük a krém felét, elsimítjuk, majd ráhelyezzük a másik tortalapot. Kissé lenyomkodjuk.A krém megmaradt részével bevonjuk a torta tetejét és oldalát, majd megszórjuk aprított grillázzsal.Tipp: Ha nem készítünk grillázst, akkor a tetejét és oldalát megszórhatjuk csak darált vagy durvára vágott dióval is. Vagy, akinek van kézügyessége, a krém egy részét töltse csillagcsöves habzsákba és díszítse krémrózsákkal a tortát.