Bejgli teljes kiőrlésű lisztből (cukormentes)

  • 2018.05.21.
  • 8

Volt már egy próbálkozásom teljes kiőrlésű lisztből bejglit készíteni, de az nem sikerült valami jól. Pünkösdre újra próbálkoztam vele, és ugyan most sem lett tökéletes, hisz kirepedt a teteje mindkettőnek, és talán lehetett volna egy kicsit édesebb a töltelék, de mi nagyon megvoltunk elégedve vele így is. Állagra és ízre is tökéletesen megfelelt az elvárásainknak. :)Hozzávalók a tésztához (2 rúdhoz):- kb. 0,5 dl tej- 1 kk kristálycukor- 5 g instant élesztő vagy 2 g friss élesztő- 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt- 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt- 2 dkg házi sertés zsír- 10 dkg vaj- 3 dkg porított eritrit (cukor)- 1 csipet só- 1 kezeletlen citrom reszelt héja- 1 tojásHozzávalók a diós töltelékhez (1 rúdhoz):- 11 dkg darált dió- 2 ek eritrit vagy ízlés szerint- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja- kb. 0,5 dl tejHozzávalók a mákos töltelékhez (1 rúdhoz):- 11 dkg darált mák- 2-3 ek eritrit vagy izlés szerint- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja- kb. 0,5 dl tejTetejét lekenni: - 1 tojásElkészítés:Amikor instant élesztőt használok, általában nem szoktam felfuttatni, csak rászórom a lisztre és elkeverem. Viszont az utóbbi időben előfordult párszor, hogy nem kelt meg a tészta, ezért gondoltam inkább felfuttatom. Szóval a langyos tejbe belekavartam az 1 kiskanálnyi cukrot, beleszórtam az élesztőt, és lefödve langyos helyre tettem, amíg előkészítettem a többi hozzávalót.A liszteket dagasztótálba szórjuk és a vajat meg a zsírt elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a sót, a porított eritritet (vagy porcukrot), a citrom reszelt héját, és elkeverjük. Közepében kis fészket alakítunk ki, beletesszük az egész tojást és a felfuttatott élesztővel összegyúrjuk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)Cipót formálunk belőle, majd tiszta konyharuhával letakarva 1 órát pihentetjük.A tölteléknek a diót és mákot, külön-külön elkeverjük az eritrittel és a citrom reszelt héjával, majd hozzáadunk annyi forró tejet, hogy egy könnyen kenhető masszát kapjunk.(Szükség esetén, a töltelék állagán javíthatunk
egy kevés dióval/mákkal vagy tejjel.Az édesítő
mennyiségét is lehet csökkenteni vagy növelni, ki hogy szereti.)Ezután a tésztacipót 2 egyforma részre osztjuk, majd enyhén lisztezett felületen egyesével kb. 20 x 25 cm-es téglalapokra nyújtjuk.A tölteléket egyenletesen elosztjuk rajta, úgy hogy a széleitől kb. 1 cm maradjon szabadon. A tészta üresen maradt széleit ráhajtjuk a töltelékre majd hosszabbik oldalától feltekerjük.A rudakat sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, és lekenjük tojássárgával. Hűvös helyen 1 órát száradni hagyjuk. Ezután lekenjük tojásfehérjével és 2-3 órára hűvös helyre tesszük.A bejglik oldalát és tetejét megszurkáljuk egy hústűvel, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!