Omlós mákos batyu

  • 2018.04.17.
  • 7

A hétvégén készítettem ezeket az omlós mákos batyukat, csakúgy, mert megkívántam a mákot. :) Az eredeti receptben megadottakat én feleztem, és így lett 12 darab mákos batyu. Ha nem számítjuk a pihentetést, akkor egy nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető aprósütemény. A tésztájával könnyű dolgozni, ezért akár kezdő háziasszonyok is elkészíthetik. A mákot lecserélhetjük bármi másra (dió, mogyoró, túró, gesztenye, puding, lekvár ....), de nekem ez a kedvenc. :)Ha több mák kedvelő van a családban, ajánlatos dupla vagy akár tripla adagot készíteni.Hozzávalók a tésztához (12 darabhoz):- 3 ek víz- 1 tk 10%-os ecet- 15 dkg liszt- 12,5 dkg hideg vaj- 1 csipet só- 1 cs. vaníliás cukorHozzávalók a töltelékhez:- 10 dkg darált mák- 3 dkg cukor, vagy ízlés szerint- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja- 1 ek házi szilvalekvár- kb. 0,6 dl tejElkészítés:A vizet elkeverjük az ecettel.A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, majd hozzáadjuk a sót és vaníliás cukrot. Hozzáöntjük az ecetes vizet, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy vízzel.Lisztezett felületen egy vékony téglalappá nyújtjuk, majd feltekerjük mint a bejglit.A kapott rudat ketté hajtjuk, kissé lelapítjuk, majd folpackba csomagoljuk és legalább 2-3 órát hűtőbe pihentetjük. Én este gyúrtam össze, és csak másnap reggel formáztam meg, így egész éjszaka pihent.A töltelékhez a mákot, a cukrot és a reszelt citrom héjat elkeverjük, majd a lekvárt is hozzáadva elkeverjük annyi forró tejjel hogy egy könnyen kenhető krémet kapjunk. Félretesszük és kihűtjük.A hűtőből kivett rudat 24 x 32 cm nagyságú téglalapra nyújtjuk, majd derelyevágóval 8 x 8 cm-es négyzeteket vágunk belőle. Mindegyik közepében halmozunk egy teáskanálnyi mákos tölteléket, majd a négyzet szemközti csücskeit összecsípjük.Ha szilikon muffin sütőformát használunk, akkor a formát egy tepsire tesszük, majd a mélyedésekben belehelyezzük a mákos batyukat.Amennyiben nem szilikonos muffin sütőformát használunk, a forma mélyedéseit béleljük ki papírkosárkákkal, majd ezekbe helyezzük a megtöltött batyukat.Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!Még forrón megszórjuk vaníliás porcukorral.