Mangós-kókuszos morzsasüti

  • 2018.04.13.
  • 9

Egy kicsit különlegesebb ízvilágú ez a mangós-kókuszos morzsasüti, hisz eddig még soha nem került mangó süteménybe nálunk. Most sem történt volna, ha nem sikerül egy kemény, éretlen mangót vásárolni. Pár napig hagytam a konyhapulton hátha beérik, de aztán ahogy eljött a hétvége és a süti készítés ideje, tovább nem rakosgattam egyik helyről a másikra, felhasználtam tölteléknek. A kókusszal tökéletes párost alkottak, nagyon finom lett. :)Hozzávalók a tésztához:- 12 dkg liszt- 1 csipet só- 1 mk sütőpor- 10 dkg (nád)cukor- 5 dkg apró szemű zabpehely- 5,5 dkg kókuszreszelék- 12 dkg szoba-hőmérsékletű vaj- 1 tojássárgaHozzávalók a töltelékhez:- 1 darab mangó (35 dkg tisztán mérve)- 2 cs. vaníliás cukor, vagy ízlés szerint cukor- 2 ek keményítő- 6 ek vízElkészítés:A mangót meghámozzuk, és kockákra vágjuk, majd a vaníliás cukorral együtt egy lábasba tesszük. Közepes lángon kb. 5 percig főzzük, amíg a cukor teljesen elolvad és a mangó levet enged. Ezután levesszük a tűzről és botmixerrel pépesítjük. A keményítőt csomómentesre kavarjuk a vízzel, majd beleöntjük a pépesített mangóhoz, visszatesszük a lángra és 1-2 perc alatt, állandó kavargatás közben besűrűsítjük. Félretesszük és kihűtjük.A tésztához a lisztet, a sót, a sütőport és a cukrot egy tálba szórjuk, majd a zabpehellyel és a kókuszreszelékkel elkeverjük. A vajat elmorzsoljuk benne, majd a tojássárgával morzsalékosra dolgozzuk. Nem fog összeállni a tészta szép simára, de ez nem baj.A massza 2/3 részét egy sütőpapírral bélelt 26 x 18 cm nagyságú tepsi aljára szórjuk, majd egyenletesen belenyomkodjuk, úgy hogy egy vékony pereme a szélén is legyen.Rásimítjuk a kihűtött mangós krémet, majd erre rászórjuk a megmaradt morzsát.180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük (amíg a teteje aranybarna lesz).A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!A sütőből kivéve, a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a tepsiből és rácson kihűtjük.