Cukormentes, zablisztes almás pite

  • 2018.04.27.
  • 9

Szeretjük az almás süteményeket, különösen az almás pitét, aminek vékony a tésztája és jó vastag a tölteléke. Készült is már többféle verzió: hagyományos, amit még édesanyámtól tanultam, habos almás pite, almás-pudingos pite, vagy akár a habcsókos almás pite. Most megpróbáltam cukormentesen és zabliszttel elkészíteni, és azt gondolom, hogy nyugodtan kijelenthetem, hogy vetekszik a hagyományos társával. Nagyom finom, puha a tésztája, talán másnapra még jobb is az állaga, olvad el az ember szájába. Nekünk nagyon ízlett, biztos, hogy még sokszor fog készülni. :)Hozzávalók a tésztához:- 30 dkg zabliszt- 1 cs sütőpor- 1 csipet só- 5 dkg vaj- 10 dkg eritrit vagy kb. 6 dkg cukor- 1 tojás- 4-5 ek tejföl+ 2 ek zabpehelyliszt (kávédarálóval ledarált zabpehely)Hozzávalók a töltelékhez:- 1,5 kg alma (tisztán mérve)- 1/2 citrom frissen facsart leve- 2 tk őrölt fahéjElkészítés:A töltelékhez az almákat megmossuk, majd meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Meglocsoljuk a citromlével, rászórjuk a fahéjat és ha szükségesnek érezzük, a kívánt mennyiségű cukrot, majd elkeverjük. Állni hagyjuk amíg elkészülünk a tésztával. Én nem adtam hozzá cukrot, mert édes volt az alma, de mindenki ízlés szerint adhat hozzá.A sütőporral és a sóval elkevert zablisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk az eritritet (cukrot), majd a tojást és végül annyi kanál tejfölt, hogy egy könnyen kezelhető a tésztát kapjunk.
Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés zabliszttel vagy tejföllel.Cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk és 30 percet hűtőbe pihentetjük.Ezután a tésztát 2 egyenlő részre osztjuk, majd az egyiket sütőpapíron tepsi méretűre nyújtjuk. (Azért használok sütőpapírt a nyújtáshoz, mert így sokkal könnyebben átlehet emelni a tepsibe anélkül, hogy elszakadna tészta.) A kinyújtott tésztalapot a sütőpapírral együtt átemeljük a tepsibe, beleigazítjuk,
majd megszurkáljuk villával vagy fogvájóval és megszórjuk zabpehelyliszttel.Az almát jól kinyomkodjuk és egyenletesen elsimítjuk a tésztalapon.A másik cipót is kinyújtjuk, ráterítjük a töltelékre és ezt is megszurkáljuk villával.Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!Kockára vágva, tetejét porított eritrittel megszórva kínáljuk.Recept ötlete innen.