Banánkenyér, egészségesebb változatban

  • 2018.04.20.
  • 6

Az egészségesebb táplálkozás jegyében készült ez a banánkenyér. Teljes kiőrlésű tönkölybúza- és hajdinalisztből készült, édesítőnek pedig nyírfacukrot használtam.A banántól jó puha maradt még 2-3 nap után is. Egy bögre tej mellé reggelire tökéletes választás, de akár vendégváró sütiként sem vallana szégyent.Hozzávalók:- 14 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt- 14 dkg hajdinaliszt- 14 dkg nyírfacukor- 1/2 tk szódabikarbóna- 1 csipet só- 1 csapott tk őrőlt fahéj- 2 nagy tojás- 3 érett közepes banán (tisztán mérve 24 dkg)- 2,5 dkg vaj- 0,5 dl natúr joghurt- 1 tk vanília paszta- 10 dkg dióElkészítés:Egy száraz serpenyőbe a diót megpirítjuk, majd durvára vágjuk.A kétféle lisztet és a nyírfacukrot elkeverjük a szódabikarbónával, az őrölt fahéjjal és a sóval.A tojásokat habosra keverjük, majd tovább keverve hozzáadjuk a pépesített banánt, az olvasztott és kihűtött vajat, a joghurtot és a vanília pasztát. Ezután egy spatulával hozzákeverjük a lisztes keveréket és a feldarabolt dió 3/4 részét.Sütőpapírral bélelt 21 x 12 cm-es őzgerinc/kalács formába öntjük a masszát, tetejére szórjuk a megmaradt diót és egy kicsit belenyomkodjuk a tésztába.Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 50 perc alatt készre sütjük.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!A sütőből kivéve, a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából és rácson kihűtjük.