Almás-fahéjas morzsás muffin cukormázzal

  • 2018.03.20.
  • 3

Nagyon finom illat volt a konyhába amíg sültek ezek az almás-fahéjas morzsás muffinok. Szeretem, amikor fahéjas sütiket készítek, mert az egész házat belengi a kellemes illat.A receptet itt találtam és annak ellenére, hogy egy kicsit hosszú a leírás, könnyen és gyorsan
elkészíthető.Nekem egy kicsit édes volt, talán ha a cukormázat elhagytam volna róla, nem tűnt volna annyira édesnek, viszont az édes szájú férjemnek nagyon ízlett. Próbáljátok ki ti is, de ha nem vagytok oda az édes ízekért, akkor a cukormázat inkább hagyjátok el róla.Hozzávalók a tésztához:- 1 alma- 7,5 dkg nádcukor- 1 tk őrölt fahéj- 25 dkg liszt- 1 1/2 tk sütőpor- 1 csipet só- 1/2 tk szerecsendió- 1/2 tk őrölt fahéj- 60 ml olaj- 5 dkg kristálycukor- 1 tojás- 125 ml tejföl- 1 tk vanília pasztaHozzávalók a morzsához:- 3,5 dkg vaj- 3 ek nádcukor- 2 ek liszt- 1 1/2 tk őrölt fahéjHozzávalók a mázhoz:- 10 dkg porcukor- kb. 2-3 ek tejElkészítés:Az almát megmossuk, meghámozzuk, magházát kivágjuk, majd kis kockákra vágjuk.A 7,5 dkg nádcukorból elveszünk 2 evőkanállal, és elkeverjük az 1 teáskanál őrölt fahéjjal, majd az almakockákat megforgatjuk benne. Félretesszük felhasználásig.Egy tálba szitáljuk a lisztet, sütőport, a szerecsendiót, az őrölt fahéjat és a sót, és elvegyítjük.Kézi mixerrel elkeverjük az olajat a kristálycukorral és a megmaradt nádcukorral. Tovább keverve hozzáadjuk a tojást, a tejfölt és a vanília pasztát, és krémesre keverjük.Lassan hozzáadjuk a lisztes keveréket, és egynemű masszává keverjük. Végül hozzáforgatjuk a fahéjas almakockákat is, levével együtt. Hűtőbe tesszük 15 percre.A morzsához a hozzávalókat kézzel gyorsan összedolgozzuk. NEM kell hogy összeálljon, a lényeg, hogy morzsás maradjon!A muffin sütő tepsi mélyedéseit kibéleljük papírkosárkákkal, majd elosztjuk a masszát a kapszlikba. Ha szilikon muffin sütőformát használunk, akkor a formát egy tepsire helyezzük, majd így töltjük meg a mélyedéseket. Ebben az esetben nem kell papírkosárkákat használni, és vajazni, lisztezni sem kell.Végül megszórjuk a morzsával, majd előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!A sütőből kivéve pár percet pihentetjük a formákba, majd kivesszük a muffinokat a formákból, rácsra helyezzük és teljesen kihűtjük.A mázhoz a porcukrot átszitáljuk és elkeverjük annyi tejjel, hogy egy nehezen folyós, sűrű mázat kapjunk. Zacskóba töltjük, levágjuk a zacskó végét, majd a kihűlt muffinok tetejére csurgatjuk.