Sajtos - tepertős pogácsa

  • 2018.02.16.
  • 3

Találtam a fagyasztóba még egy zacskó darált tepertőt, a hűtőbe meg egy darabka megszáradt sajtot, így már magától adódott, hogy sajtos - tepertős pogácsa készül majd a hétvégére. Nem az a hajtogatós fajta, ezért egyszerűen elkészíthető, és kockára vágva még időt is spórolhatunk vele, de akár pogácsaszaggatót is használhatunk, kinek melyik forma a szimpatikusabb. :)Hozzávalók:- 35 dkg liszt- 2 tk só- 1 mk örölt bors- 17 dkg darált tepertő- 2 ek házi sertés zsír- 1 tojás- 5 g instant élesztő- 1 tk cukor- kb. 6 ek tejföl+
8 dkg reszelt sajtTetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk vízElkészítés:A lisztet, a sót és az őrölt borst dagasztótálba szitáljuk, és elmorzsoljuk benne a zsírt és a darált teperőt. Közepében kis fészket formálunk, majd beleütjük a tojást, és egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel. Rászórjuk a kanálka cukrot és az instant élesztőt, majd a tejföllel együtt bedagasztjuk. A tejfölt kanalanként adagoljuk a masszához, és csak annyit adjunk hozzá, hogy egy könnyen formálható tésztát kapjunk.Cipót formálunk belőle, és egy tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.Ezután enyhén lisztezett felületen a tésztát téglalappá nyújtjuk, megszórjuk a reszelt sajttal, majd keskenyebb oldalától feltekerjük mint a bejglit. A kapott rudat egy kicsit lelapítjuk, majd ketté hajtjuk és letakarva 30 percet pihentetjük.Pihentetés után a tésztát 1 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk, majd tetejét berácsozzuk egy éles kés segítségével. Egy pizzavágóval 5x5 cm-es négyzetek vágunk és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk.20 percet pihentetjük, majd a tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával.Előmelegített sütőben kb. 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!