Kókuszlisztes zabkeksz

  • 2018.02.14.
  • 7

Mint már sokszor említettem, mi nem ünnepeljük a Valentin napot, nem ajándékozzuk meg egymást ezen a napon. Egész életünk a szerelmünkről szól, és nem csak ez a nap. Azért én is szeretem meglepni férjem, akár ezzel a kókuszlisztes zabkeksszel is. :) Egyszerű keksz, amit nem csak Valentin napra készíthetünk, hanem bármilyen alkalomra, vagy csak úgy, egy kis meglepi gyanánt.A már előzőleg közzétett kókuszlisztes sütemény kipróbálása után, most kekszbe használtam fel a megmaradt kókuszlisztet, amit zabpehelyliszttel párosítottam, és fehér cukor sem került bele, így nem csak finom, de még egészséges is.Hozzávalók kb. 57 darab kekszhez:- 10 dkg zabpehely- 10 dkg kókuszliszt- 5 dkg nyírfacukor (vagy kristálycukor)- 1 mk sütőpor- 1 csipet só- 10 dkg vaj- 1 tk vanília paszta- 2 tojássárga- kb. 30 ml tejElkészítés:A zabpelyhet kávédarálón porrá daráljuk, majd a többi száraz hozzávalóval egy nagyobb tálba szórjuk és elkeverjük. A kockára vágott hideg vajat elmorzsoljuk benne, majd a vanília pasztát és
a tojássárgákat is hozzáadva összedolgozzuk annyi tejjel, hogy összeálljon a massza.Folpackba csomagoljuk és 30 percet hűtőbe tesszük pihenni.Ezután 2-3 részre osztjuk a tésztát, majd zabpehelyliszttel megszórt felületen egyenként kinyújtjuk kb. 3 mm vastagságúra és tetszőleges formákkal kiszaggatjuk. Azért kell több részre osztani a tésztát, és csak egy kisebb mennyiséggel dolgozni egyszerre, mert egy kicsit törékeny a tészta, és így könnyebben kezelhető.A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy. Így járunk el a másik tésztadarabbal is.A kiszúrt kekszeket sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, és 180 fokon kb. 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha már a széle kezd barnulni, akkor kivehetjük a sütőből.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!Sütőből kivéve 5 percet pihentetjük a tepsin, majd ezután rácsra téve kihűtjük.Légmentesen záró dobozban tároljuk.