Hajdinalisztes triplacsokoládés keksz (gluténmentes)

  • 2018.02.06.
  • 0

Az ünnepek előtt Nigella Lawson karácsonyi műsorában láttam ezt a hajdinaliszttel készült triplacsokoládés kekszet. Annak ellenére, hogy addig még soha nem használtam hajdinalisztet, nagyon megtetszett a keksz, hisz olyan csábító volt, és amúgy is amibe csoki van az csakis finom lehet. Meglepetésemre könnyen kaptam hajdinalisztet, és még nem is volt drága más lisztekhez képest. A masszát végtelenül egyszerű összeállítani, és gyorsan elkészül, és ugyan a hajdinalisztnek megvan a jellegzetesen erős íze, de ebben a kekszben a csokoládé nagyon jól ellensúlyozza. Annyira jól sikerült, hogy azóta már kétszer is elkészült ez a gluténmentes csokoládés keksz, és a hajdinalisztet kipróbáltam más süteményekbe is.Annyi megjegyzés hozzá, hogy a tojás és a csokoládé pasztillák legyenek hidegek, mert így elkerüljük a hűtőben való pihentetést és azonnal használható a massza, így gyorsabban elkészül.Hozzávalók:- 12,5 dkg hajdinaliszt- 1/2 tk szódabikarbóna- 1/2 tk só- 2,5 dkg holland kakaópor- 12,5 dkg étcsokoládé- 6 dkg vaj- 12,5 barnacukor- 1 tk vanília paszta- 2 hideg tojás- 5 dkg hideg tejcsoki pasztilla (az eredeti receptben 15 dkg étcsokoládé)Elkészítés:A száraz hozzávalókat egy tálba szitáljuk és elvegyítjük.Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, majd szoba-hőmérsékletűre hűtjük.A vajat a cukorral és a

a vanília pasztával habosra keverjük. Hozzákeverjük az olvasztott, de kihűlt étcsokoládét, majd egyenként hozzáadjuk a hideg tojásokat is, és jól elkavarjuk. Több részletben hozzáadjuk a lisztes keveréket és egyneművé keverjük, végül pedig a hideg tejcsokoládé pasztillákat (vagy darabolt csokoládét) is beledolgozzuk a masszába.Két evőkanál segítségével halmokat rakunk egy sütőpapíros tepsire, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 10 perc alatt kisütjük.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.A sütőből kivéve 10 percet a tepsin pihentetjük, majd rácsra téve teljesen kihűtjük.