Kókuszlisztes sütemény csokoládés tejfölkrémmel (gluténmentes)

  • 2018.01.30.
  • 8

Már rég kiszerettem volna próbálni a kókuszlisztet, csak mivel elég borsos az ára, ezért mindig visszatettem a polcra. Két hete aztán kaptam leárazva, szinte féláron volt, így nem hagyhattam ott. :) Az itt talált recept alapján készítettem el ezt a süteményt, és, hogy még egészségesebb legyen, és nyugodt szívvel tudjuk eszegetni, a fehér cukor helyett nyírfacukrot használtam hozzá.Egyszerű kevert tészta, viszont sokkal sűrűbb az állaga, nem olyan puha, légies mint a fehér lisztből készült piskóta.Hozzávalók a tésztához:- 4 tojás- 1 csipet só- 10 dkg szobahőmérsékletű vaj- 10 dkg nyírfacukor- 1 tk vanília paszta- 15 dkg kókuszliszt- 2 tk sütőpor- 2,5 dl tejHozzávalók a krémhez:- 25 dkg 20%-os tejfől- 12,5 dkg étcsokoládéElkészítés:Pár órával a sütemény elkészítése előtt, egy összehajtott gézre vagy sűrű szövésű anyagra borítjuk a tejfölt. Összecsomózzuk, ráakasztjuk egy fakanál nyelére és egy mélyebb lábasra tesszük, és hagyjuk csöpögni.Én este tettem oda csöpögni, és reggelig hagytam, de 1-2 óra is elegendő.A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.A vajat a cukorral habosra keverjük, majd a tojássárgákat egyenként és a vanília pasztát is hozzáadva tovább habosítjuk. Váltakozva hozzáadjuk a sütőporral elkevert kókuszlisztet és a tejet, végül a tojásfehérje habot is hozzáforgatjuk. Egy elég sűrű masszát kapunk, amit egy sütőpapírral kibélelt 26x18 cm nagyságú tepsibe kanalazunk, majd elegyengetünk.Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.A lecsöpögtetett tejfölt kihabosítjuk a gőzfürdőn megolvasztott csokival, majd a kihűlt sütemény tetejére simítjuk. Hideg helyre tesszük, majd tetszés szerint szeleteljük.