Grillázsos piskótatekercs

  • 2018.01.12.
  • 8

Régebben nem készítettem piskótatekercseket, mert valahogy tartottam a feltekeréstől, de a csokoládékrémes piskótatekercs sikerén felbuzdulva az ünnepekre elkészítettem a grillázsos változatát is. Nekem ez jobban ízlett, mert odáig vagyok a diós grillázsért, de mások sem panaszkodtak, elfogyott az utolsó morzsáig. :)Hozzávalók a piskótához:- 4 tojás- 4 ek cukor- 3 ek darált dió- 1 ek liszt- 1 csipet sóHozzávalók a diós grillázshoz:- 10 dkg kristálycukor- 10 dkg dióHozzávalók a krémhez:- 2 tojás- 2 ek cukor- 2 dl tej- 2 ek kakaópor- 5 ek liszt- 5 dkg étcsokoládé- 10 dkg vaj- 5 ek porcukorElkészítés:A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A cukrot kanalanként hozzá adagoljuk, miközben tovább verjük a habot addig, amíg elfogy az egész cukor és a hab kemény nem lesz. Ezután, egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat, mindig megvárva, hogy jól elkeveredjen. Az átszitált lisztet és darált diót egy kanállal óvatosan a habba forgatjuk.Sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe simítjuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)Vigyázzunk, hogy ne süssük túl a piskótát, mert kiszáradhat, és könnyebben eltörhet a feltekerésnél!A kész piskótát egy enyhén nedves, tiszta konyharuhára borítjuk. Óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd szorosan feltekerjük, és kihűtjük.A grillázshoz a kristálycukrot egy száraz serpenyőbe szórjuk, majd karamellizáljuk. Amikor már szép barna lett a színe beledobáljuk az egész, megtisztított diószemeket, jól összekavarjuk, hogy a karamellizált cukor mindenhol érje a diószemeket, majd egy olajjal megkent sütőlapra vagy sütőpapírra simítjuk, és teljesen kihűtjük. Ezután egy késes aprítóba téve összezúzzuk.2 evőkanálnyit félretesszük belőle, ezzel fogjuk díszíteni a piskótatekercset.A krémhez a 2 egész tojást a kristálycukorral habosra keverjük, majd a vaníliapasztát és a tejet is hozzácsurgatva simára keverjük. Beleszitáljuk a kakaóport és a lisztet, és csomómentesre keverjük.Az egészet egy lábasba öntjük, majd lassú tűzön, állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Levesszük a lángról, hozzáadjuk a csokoládét és addig kevergetjük, amíg a csokoládé teljesen elolvad. Tetejére tegyünk szorosan folpackot, hogy hűlés közbe ne bőrösödjön, és hűtsük ki teljesen.A vajat a porcukorral kihabosítjuk, majd kanalanként hozzáadjuk a teljesen kihűlt csokikrémet és habosra keverjük.Tekerjük ki a teljesen kihűlt piskótatekercset, majd a krém 2/3-át egyenletesen kenjük rá, szórjuk meg az aprított grillázzsal és újra tekerjük fel.A maradék krémmel bevonjuk a tekercset, tetejét megszórjuk a megmaradt aprított grillázzsal és hűtőbe tesszük legalább 1 órára.Ujjnyi vastag szeletekre vágva kináljuk.