Csokoládékrémes isler

  • 2018.01.10.
  • 0

Már nagyon rég szerettem volna elkészíteni a csokoládékrémes islert, de mindig halogattam. Aztán az
adventi időszakban a férjem többször megjegyezte, hogy kívánja a csokis islert, így elhatároztam, hogy ez lesz az egyik karácsonyi sütink. A tészta receptjét Szofikától hoztam és jelesre vizsgázott, könnyű volt vele dolgozni és finom is volt. Azonban meggyűlt a bajom a csokibevonattal. Sehogy sem tudtam szép egyenletesen bevonni vele a sütiket. Amikor az utolsó islert vontam be a csokival jutott eszembe, hogy kifelejtettem az olajat belőle, amivel tudtam volna hígítani rajta. Így jár az emberlánya, amikor siet és egyszerre több dolgot csinál. Következőkor majd figyelmesebb leszek és tökéletesítem a csokibevonatot. ;)Hozzávalók a tésztához:- 30 dkg liszt- 10 dkg porcukor- 1 csipet só- 1/2 tk őrölt fahéj- 1 citrom reszelt héja- 5 dkg darált dió- 20 dkg vaj- 1 tk vanília paszta- 2 tojássárgaHozzávalók a krémhez:- 0,8 dl tejszín- 0,8 dkg étcsokoládé- 8 dkg vaj- 8 dkg porcukorHozzávalók a bevonathoz:- 15 dkg étcsokoládé- 1-2 ek olajElkészítés:A tészta száraz hozzávalóit egy tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk benne a kockákra vágott hideg vajat. A vanília pasztát és a tojássárgákat is hozzáadva egyneművé dolgozzuk, majd cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk és 1 órára hűtőbe tesszük.Ezután két részre osztjuk a tésztát és lisztezett felületen kb. 4 mm vastagságúra nyújtjuk, és 5 cm átmérőjű kerek kiszúróval kiszaggatjuk.A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.Így járunk el a másik tésztadarabbal is.Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket, és előmelegített sütőben, 180 fokon 10-12 perc alatt megsütjük.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!A sütőből kivéve rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni.A krémhez a tejszínt felforrósítjuk, majd az apróra tördelt csokoládéra öntjük, és egyneművé keverjük. Félretesszük és teljesen kihűtjük.A vajat a porcukorral habosra keverjük. Kanalanként hozzáadjuk a kihűlt csokoládés krémet és sima, egynemű krémet keverünk belőle.2-2 korongot összeragasztunk kb. 1-1,5 teáskanálnyi krémmel, és hűtőbe tesszük legalább 1 órára, hogy a krém megkeményedjen.A bevonathoz az étcsokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, majd simára keverjük az olajjal.Az islereket bevonjuk a csokoládéval, majd rácsra vagy sütőpapírra helyezzük és megvárjuk amíg a csoki megdermed. 1-1 csipet darabosra vágott dióval díszítjük.A fenti adagból 27 darab összeragasztott isler lett.