Mézeskalács sütemény

  • 2017.12.04.
  • 9

Ez a mézeskalács sütemény volt Advent első vasárnapjára készített desszertünk. Az alap recept ez a
lágy mézes kenyér
volt, amit én leegyszerűsítettem és egy kicsit megbolondítottam mézes fűszerkeverékkel, Karácsonyra hangolódva ezáltal is. Önmagában is nagyon finom, de így
szilvalekvárral és a csokoládé mázzal, több mint egy tökéletes vasárnapi desszert. :)Hozzávalók a tésztához:- 25 dkg liszt- 1 cs. sütőpor- 1 csipet só- 1/2 citrom reszelt héja- 2 tk mézeskalács fűszerkeverék- 1/2 tk őrölt fahéj- 1 dl tej- 2 tojás- 1 tk vaníliapaszta- 25 dkg akácméz- 5 dkg porcukorTöltelék: - 3 - 4 ek sűrű szilvalekvárHozzávalók a mázhoz:- 5 dkg vaj- 10 dkg étcsokoládé- 1 ek olajElkészítés:Egy tálba szitáljuk a lisztet, majd elkavarjuk a sütőporral, a sóval, a citromhéjjal, a fahéjjal és a mézeskalács fűszerkeverékkel.A tejet egy magasabb falú edénykébe mérjük, beleütjük a tojásokat és a vaníliapasztával együtt egyneművé keverjük.A mézet mikrohullámú sütőben meglangyosítjuk, majd a porcukorral együtt simára keverjük. Váltakozva hozzákeverjük a lisztes keveréket és a tojásos tejet is.Sütőpapírral kibélelt kalácsformába (26,5 x 12 x 8 cm) simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.A kész süteményt a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából és rácsra helyezve kihűtjük.A kihűlt sütit hosszába ketté vágjuk és megkenjük szilvalekvárral.A mázhoz a vajat mikrohullámú sütőben felolvasztjuk, majd beletördeljük a csokoládét és addig kavargatjuk amíg a csoki teljesen felolvad. Hozzáadjuk az olajat is és szép simára keverjük.A sütemény tetejére öntjük, majd simítjuk, bevonjuk vele a süteményt.Megvárjuk míg megdermed a csokis máz a tetején, majd szeleteljük.