Habcsókos almás pite

  • 2017.10.12.
  • 9

Ennek a habcsókos almás pitének az elkészítéséhez
ezt a receptet vettem alapul, és az az igazság, hogy nem is terveztem feltenni a blogra, de olyan finomra sikerült, hogy kár lenne nem megörökíteni a módosított receptet. Vékony tésztaréteg, vastag almás töltelék, megkoronázva egy ugyancsak vastag habcsókkal a tetején. Szerintem nem is kell ennél több egy őszi kényeztetős délutánon. :)Hozzávalók a tésztához (26 cm átmérőjű formához):- 20 dkg liszt- 1 mk sütőpor- 10 dkg vaj- 4 dkg porcukor- 1 csipet só- 2 tojássárga- 2 ek tejfölHozzávalók a töltelékhez:- 1,3 kg alma, pucolatlan- 1/2 citrom frissen facsart leve- 1 cs. vaníliás cukor- 2 ek barna cukor, vagy ízlés szerint- 1 ek vaníliás pudingpor- 1 tk fahéj, vagy ízlés szerint+ 3 dkg darált dióHozzávalók a habhoz:- 4 tojásfehérje- 1 csipet só- 15 dkg kristálycukorElkészítés:A sütőporral elkevert lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a porcukrot és a sót, majd a tojássárgákat és jól összegyúrjuk. Ha nem állna össze a tészta akkor adjunk hozzá 1-2 evőkanál tejfölt.Cipót formázunk belőle, majd folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük.Időközben elkészítjük a tölteléket, amihez az almát megmossuk, meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Rácsorgatjuk a citromlevet és elkeverjük a kétféle cukorral, majd lassú tűznél pár perc alatt megdinszteljük. Rászórjuk a vaníliás pudingport és addig kevergetjük, amíg besűrűsödik. Ez csupán 1, max. 2 perc. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a fahéjat és félretesszük felhasználásig.A tésztát kivesszük a hűtőből, majd lisztezett felületen kb. 30 cm átmérőjű körré nyújtjuk. Ráterítjük a kivajazott és lisztezett formára, majd szépen belehelyezzük a tésztát úgy, hogy hagyjunk neki legalább egy 3-4 cm-es peremet, amit a sütőforma oldalára nyomkodunk. Pár helyen megszurkáljuk villával, majd rászórjuk a darált diót.Belesimítjuk az almás tölteléket, majd előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.A habhoz a tojásfehérjékből 1 csipet sóval közepesen kemény habot verünk, majd kanalanként adagoljuk hozzá a cukrot, és addig verjük amíg elfogy a cukor, és egy nagyon kemény, fényes habot nem kapunk.A sütőből kivett sütemény tetejére halmozzuk/simítjuk, majd visszatesszük a kb 150 fokos sütőben, és addig szárítjuk amíg a hab roppanóssá és aranyszínűvé nem válik.