Almás-pudingos pite

  • 2017.09.18.
  • 8

Az az igazság, hogy nem terveztem ezt az almás-pudingos pitét feltenni a blogra, viszont annyira finomra sikeredett, hogy kár lenne nem megörökíteni. Van már egy almás pite a blogon, amihez nagyon hasonlít ez a recept is, csak most kétféle lisztet használtam a tésztához, és a töltelékben pudingpor is került. Mindkét változat nagyon finom, bármelyiket is készítenétek el, garantált a siker. :)Hozzávalók a tésztához:- 25 dkg fehér liszt- 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt- 1/2 cs. sütőpor- 2 tojás- 2 ek cukor- 1 cs. vaníliás cukor- 1 csipet só- 20 dkg vajHozzávalók a töltelékhez:- 1,5 kg alma- 1/2 citrom leve- 2 ek (barna)cukor (Vagy ízlés szerint)- 2-3 tk őrölt fahéj- 2 cs. főzhető vaníliás puding+ 2 ek búzadara+
Tetejét megszórni: - porcukorElkészítés: A töltelékhez az almákat megmossuk, majd meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Meglocsoljuk a citromlével, majd hozzáadjuk a cukrot és őrölt fahéjat, és állni hagyjuk amíg bő levet enged. Cukrot mindenki ízlés szerint használjon hozzá!Ezután az almát kinyomkodjuk, levét felfogva, és félretesszük.A pudingport pár kanál almalével csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a többi almalevet is (ügyelve, hogy ne legyen több mint 8 dl), és közepes lángon, állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. A tűzről levéve, azon nyomba hozzákeverjük a kinyomkodott reszelt almát. Hűlni hagyjuk.A sütőporral elkevert kétféle lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a két fajta cukrot, a sót, majd a tojásokat és jól összegyúrjuk. Ha nem állna össze a tészta akkor adjunk hozzá 1-2 evőkanál tejet.Két egyforma részre osztjuk és cipókat formálunk belőle, majd folpackba csomagoljuk és 30 percet hűtőbe pihentetjük.A hűtőből kivett cipót tepsi nagyságú lappá nyújtjuk, beletesszük egy előzőleg kivajazott és lisztezett 30x22 cm nagyságú tepsibe, villával vagy fogvájóval megszurkáljuk és megszórjuk búzadarával.Egyenletesen elsimítjuk a tésztalapon az almás tölteléket.A másik cipót is kinyújtjuk, ráterítjük a töltelékre és ezt is megszurkáljuk villával.Előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!Kockára vágva, tetejét porcukorral megszórva tálaljuk.