Mézes-mákos muffin citrommázzal

  • 2017.06.13.
  • 4

Folytatom a gyorsan elkészíthető sütemények sorát, és hozom a citrommázzal leöntött mézes-mákos muffin receptjét. Nagyon egyszerű és gyors süti, és még a mákot nem kedvelő férjemnek is ízlett. Akár kerek formában, akár muffin formában sütve tökéletes édesség ha valamit gyorsan szeretnénk. :) A receptet egy nemrég felfedezett blogon olvastam, ami egy 24 cm-es kerek formára való, de én téglalap alakú muffin formákban készítettem el, és összesen 20 darab süti lett belőle.Hozzávalók a tésztához:- 22,5 dkg liszt- 1 tk sütőpor- 1 csipet só- 18 dkg vaj- 14 dkg cukor- 3 ek méz (7,5 dkg)- 2 tojás- 5 ek tej- 1 tk reszelt citromhéj- 7 dkg darált mákHozzávalók a mázhoz:-
2 ek citromlé-
kb. 15 dkg porcukorElkészítés:Egy tálba elvegyítjük a lisztet a sóval és a sütőporral.A puha vajat a cukorral és a mézzel habosra keverjük. A tojásokat egyesével hozzáadva tovább habosítjuk, mindig megvárva hogy az előzőt jól beledolgozza.Váltakozva hozzáadjuk a lisztes keveréket és a tejet, végül a citromhéjjal elvegyített darált mákot és egyneművé keverjük.A muffin sütő tepsi mélyedéseit kibéleljük papírkosárkákkal, majd elosztjuk a masszát a kapszlikba.Ha szilikon muffin sütőformát használunk, akkor a formákat egy tepsire rakosgatjuk, majd így töltjük meg a mélyedéseket. Ebben az esetben nem kell papírkosárkákat használni, és vajazni, lisztezni sem kell.Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.Pár percet pihentetjük, de csak addig amíg a máznak valókat simára keverjük. A porcukrot átszitáljuk és a citromléhez keverjük. Annyi porcukrot adjuk hozzá, hogy egy sűrű, de még folyékony mázat kapjunk. Ha túl sűrű lesz mégis, akkor adjunk hozzá még pár csepp citromelvet.A sütiket kivesszük a formából, rácsra helyezzük és mindegyikre kenünk 1-1 teáskanálnyit a mázból.Tetszés szerint díszíthetjük 1-1 csipet reszelt citromhéjjal és egész mák szemmel, de akár el is hagyható.