Somogyi édes aprósütemény

  • 2017.04.28.
  • 2

Jön a hosszú hétvége és remélhetőleg az idő is velünk tart, és lesz alkalmunk a szabadban lenni, kirándulgatni. Tökéletes útravaló ez a somogyi édes aprósütemény, ami igazából nagyon hasonlít a havasi kiflire, ugyanolyan omlós, lekvárral töltött finom kifli. Tölteléknek bármilyen ízű lekvárt lehet használni, én most házi szilvalekvárt tettem bele, és nagyon finom volt.A receptet Gerdinél láttam, és már akkor tudtam, hogy én ezt muszáj elkészítenem. Nem is csalódtam, hisz a férjem mindegyik falatnál csak dicsérni tudta, annyira ízlett neki .... meg nekem is. :) Úgy, hogy nagy köszönet a receptért, és titeket is, kedves olvasók, csak buzdítani tudlak, hogy készítsétek el!Hozzávalók a tésztához:- 60 dkg liszt- 26 dkg zsír- 1 tojás- 2 tk cukor- 1 cs. vaníliás cukor- 1 csipet só- 1,5 dl tej- 1 cs. porélesztőTöltelék: - lekvárHempergetni: - porcukorElkészítés:A langyos tejben elkavarunk 1 tk cukrot, majd beleszórjuk a porélesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük addig amíg előkészítjük a többi hozzávalót.A lisztet egy tálba szórjuk és elkeverjük benne a sót és cukrot, majd elmorzsoljuk a zsírral. Közepébe fészket alakítunk ki, beletesszük a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan összegyúrjuk.Cipót formálunk, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 1 órát pihentetjük.Ezután 8 egyenlő részre osztjuk, kis gombócokat formálunk, majd egyenként kb. 2-3 mm vastagságú körre nyújtjuk. 8 cikkre vágjuk és a vastagabb felére egy teáskanálnyi lekvárt teszünk. A szélesebb felétől feltekerjük és kifliket formázunk.Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket, majd előmelegített sütőben kb. 15-18 perc alatt világosra sütjük.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Amikor már kezd barnulni, kivehetjük a sütőből.A sütőből kivéve, még melegen, porcukorba forgatjuk.