Matador keksz

  • 2017.04.18.
  • 6

Az egyik blogkóstoló alkalmával néztem ki ezt az aprósüteményt Teller-Cake Zsuzsitól, csak aztán feledésbe merült. Amikor közzé tette az idei húsvéti sütemény ajánlóját, végig néztem az előző évek ajánlóit is és akkor láttam meg újra a matador kekszet.
El is döntöttem, hogy tovább nem halogatom és Húsvétra elkészítem. Egy kicsit módosult a recept nálam, mert véletlenül 1 tojássárga is került bele, de a végeredmény nagyon finom lett, nagy sikere volt. :)Az alábbi hozzávalókból nekem 51 darab összeragasztott keksz lett.Hozzávalók:- 30 dkg liszt- 1/2 cs. sütőpor- 1 csipet só- 10 dkg porcukor- 1 citrom reszelt héja- 8 dkg vaj- 1 tojássárga- 2 ml dr. Oetker rum aroma- 1-2 ek tej, vagy amennyit felvesz+ lekvár összeragasztani (nálam szilvalekvár)+ porcukor megszórni tetejétElkészítés:A lisztet, a sütőport, a porcukrot, a sót és a citrom reszelt héját egy nagyobb edénybe szórjuk, elvegyítjük, majd a vajjal elmorzsoljuk. Végül a rum aromát, a
tojássárgát is hozzáadjuk és annyi tejet, hogy összeálljon a tészta.Enyhén lisztezett felületen vékonyra (2 mm) nyújtjuk, majd derelyevágóval 1,5
x 7 cm nagyságú téglalapokat vágunk. Minden második tésztalapocskára négy lyukat szúrunk egy kis lyukméretű, sima csillagcsővel, ügyelve arra, hogy ugyanannyi egész és lyukas darab legyen.Sütőpapíros tepsibe rakosgatjuk, külön az egész téglalapokat, és külön tepsire a lyukas lapocskákat, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 8-10 perc alatt megsütjük. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Amikor a széle már kezd barnulni, kivehetjük a sütőből.Miután kihűltek, egy egész és egy lyukas téglalapot lekvárral összeragasztunk, majd 1 napot hagyjuk puhulni.Porcukorral megszórva kínáljuk.