Zabpelyhes túrógombóc

  • 2017.03.27.
  • 6

Szeretjük a gombócot, legyen az túrós, kefires, szilvás vagy barackos, jöhet bármilyen változatban. Legutóbb túrógombócot terveztünk, de mivel a búzadarát rég lecseréltem zabpehelyre, rákerestem a netten mások milyen arányokat használnak a zabpelyhes túrógombóchoz, s Maci receptje tűnt a legmegfelelőbbnek. Nem is csalódtam benne, tökéletes recept, finom puha túrógombócok főttek ki. :)Mi csak önmagában fogyasztottuk, de lehet mellé kínálni cukros tejfölt vagy valamilyen pikáns lekvárt is.Hozzávalók a gombóchoz:- 25 dkg félzsíros tehéntúró- 2 tojás- 5 dkg darált zabpehely- 1 cs. vaníliás cukor- 1 ek méz (vagy ízlés szerint)- 1 csipet só- 1/2 citrom reszelt héjaHempergetni:- 6 ek zsemlemorzsa- 1 cs. vaníliás cukor- 1 ek cukor- 1-2 ek olajElkészítés:A zabpelyhet kávédarálóval porrá daráljuk.A túrót egy mélyebb tálba tesszük, majd egy villával alaposan elkeverjük a mézzel, cukorral, sóval és tojással. Hozzáreszeljük a citromhéjat, majd a darált zabpelyhet is hozzáadva simára keverjük.Hűtőbe tesszük 1 órára.Közben egy serpenyőben szárazon megpirítjuk a zsemlemorzsát, kevés olajat csurgatunk hozzá, és a cukorral ízesítjük.Ha kivettük a hűtőből a masszát, gombócokat formálunk és lobogó sós vízbe rakjuk. Amikor feljönnek a víz felszínére még kb. 2 percig főzzük.Ha a gombócok megfőttek, szűrőkanállal kiszedjük a vízből és pirított zsemlemorzsában meghempergetjük őket.