Mákos zserbó + Szakácsmustra 21. forduló

  • 2016.12.21.
  • 8

Nagyon finom! Mákkedvelőknek kötelező darab, különösen most Karácsony közeledtével! :) Én már rég elszerettem volna késztetni, de mivel nálunk csak én kedvelem a mákot, ezért elég ritkán tudok mákos süteményt sütni. DE, amikor Ani, "A parókia konyhájából" blog írója, kihirdette a szakácsmustra új fordulóját, melyre Limara receptjei közül kell választanunk, már tudtam hogy mi is lesz a kiválasztott. Ezt a mákos zserbót ugyanis már jó pár éve hogy elmentettem, csak eddig váratott magára. Most, hogy elkészült, és a férjem is megkóstolta, biza még neki is ízlett. Azt gondolom ez mindent elmond, ha még a mákot nem kedvelő férjemnek is ízlett, akkor csakis nagyon finom lehet. :)Hozzávalók a tésztához:- 30 dkg liszt- 12 dkg vaj- 1 tojássárga- 2 el porcukor- 1 csipet só- 5 g friss élesztő- 0,5 dl tej- 1/2 mk szódabikarbónaHozzávalók a töltelékhez:- 16 dkg darált mák- 5 dkg porcukor (vagy ízlés szerint)- 1 citrom reszelt héja- 1 mk őrölt fahéj- kb. 54 dkg házi szilvalekvár (nem kemény, hanem folyékony)Elkészítés:A langyos tejben elkavarunk 1 tk cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük kb. 15 percig.A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk és elmorzsoljuk benne a vajat. Rászórjuk a szódabikarbónát, sót és a porcukrot és elkeverjük. Hozzáadjuk a tojás sárgáját és a felfutott élesztőt, majd sima, fényes tésztává gyúrjuk. 3 egyforma részre osztjuk, tiszta konyharuhával letakarjuk és 15 percet pihentetjük.A töltelékhez a darált mákot, porcukrot, fahéjat és citromhéjat elkeverjük. Én jóval kevesebb cukrot használtam a töltelékhez, mint ahogy Limara megadta, mert a használt lekvár nagyon édes volt. De, ha savanykás a lekvárunk, akkor nyugodtan adjuk hozzá a 10-12 dkg porcukrot.Mindhárom tésztadarabot, egyenként tepsi nagyságúra nyújtjuk (kb. 30x22 cm), ügyelve arra hogy az alsó lap egy kicsit nagyobb legyen mint a tepsi mérete. Én sütőpapíron nyújtottam ki a tésztát, amit a sütőpapírral együtt átemeltem a tepsibe. Lekenjük jó vastagon lekvárral és megszórjuk a mákos töltelék felével, majd ráhelyezzük a második kinyújtott lapot. Ezt is megkenjük lekvárral, majd megszórjuk a megmaradt cukros mákkal, végül beborítjuk a harmadik lappal. Lekenjük az enyhén felvert tojásfehérjével és villával vagy fogvájóval több helyen megszurkáljuk.Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően lehet több vagy kevesebb.Hosszúkás szeletekre vágva és porcukorral megszórva kínáljuk.