Mákos linzerkifli

  • 2016.03.25.
  • 4

A múlt héten tette közé Illéskrisz ezeket a mákos linzerkifliket, s mivel nagy mák kedvelő vagyok, nyomba elmentettem a receptet és hétvégén el is készítettem. Amolyan próbasütés volt, de nagyon jól vizsgázott, így a hétvégén újra elkészítem, csak felében diós tölteléket teszek majd. Ajánlom nektek is, hogy süssétek meg, mert könnyen elkészíthető, és ha nem szeretitek a mákot, akkor bármivel megtölthető. :)Hozzávalók a tésztához:- 37,5 dkg liszt- 1/2 cs. sütőpor- 1 csipet só- 15 dkg hideg vaj- 6 dkg porcukor- 1 tojás- 75 ml tej- 1/2 citrom reszelt héja és leveHozzávalók a töltelékhez:
- 20 dkg darált mák- 10 dkg cukor- 1 dl. tej- 1/2 citrom reszelt héjaElkészítés:A sütőporral és sóval elkevert lisztben elmorzsoljuk a hideg vajat. Rászórjuk a porcukrot, majd közepébe fészket alakítunk ki, beletesszük a tojást, a citrom reszelt héját és levét, végül
összegyúrjuk annyi tejjel, hogy jól összeálljon a massza. 3 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként folpackba csomagoljuk és betesszük 1 órát pihenni a hűtőbe.Ez idő alatt elkészítjük a mákos tölteléket és teljesen kihűtjük. Ehhez a mákot elkeverjük a cukorral és reszelt citromhéjjal majd hozzáadjuk a tejet is és összemelegítjük, majd kihűtjük.A hideg tésztát, egyenként kb. 2-3 mm vastagságú kör alakra nyújtjuk, megkenjük a mákos krém 1/3-ával, és 12 cikkre vágjuk, majd a szélesebb felétől feltekerjük.Sütőpapiros tepsire rakosgatjuk a kiflicskéket, majd előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.Porcukorral enyhén megszórva tálaljuk.