Diós-kakaós falatkák

  • 2016.02.05.
  • 4

Nagyon lassan haladok az új receptek közzétételével, a munka mellett szinte semmire sincs időm, ez az aprósüti is még Karácsonyra készült, és csak most sikerül végre megosztani veletek is. Könnyű elkészíteni, a csokival való díszítés akár el is maradhat, de szerintem az csak jó tesz ennek a sütinek, vagy úgy általában minden sütinek. :DHozzávalók a tésztához:- 17,5 dkg liszt- 1 tk sütőpor- 1 csipet só- 1 ek kakaópor- 1 tk fahéj- 12 dkg darált dió- 12 dkg vaj- 10 dkg cukor- 1 cs. vaníliás cukor- 1 tojásHozzávalók a töltelékhez:- 1 tojásfehérje- 1 csipet só- 1 ek porcukor- 6 dkg darált dióDíszíteni:- 5 dkg csokoládé (én felét étcsokival, a másik felét pedig fehércsokival díszítettem)- 1 tk olajElkészítés:Egy edénybe elkeverjük a lisztet, sütőport, sót, kakaót, fahéjat és a darált diót.A szoba-hőmérsékletű vajat habosra keverjük a cukrokkal, majd a tojással is alaposan elkeverjük.A lisztes keveréket több részletben hozzáadjuk a vajas masszához, majd egy egynemű, sima tésztává dolgozzuk.A kész masszát két egyenlő részre osztjuk, majd kb. 3 cm átmerőjű rúddá formáljuk, folpackba csomagoljuk és egy egész éjszakára hűtőbe tesszük pihenni.Másnap kivesszük a hűtőből az egyik tésztarudat és 20 szeletre vágjuk, majd golyócskákat formálunk belőle. Sütőpapíros lemezre rakosgatjuk őket és egy fakanál nyelének a végével kis mélyedéseket alakítunk ki minden sütemény közepében.A tojásfehérjét a csipet sóval és porcukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a darált diót. (Nem lesz szükség az egész habra, ami megmaradt abból én csináltam pár diós habcsókot is.)Az előzőleg kialakított mélyedéseket megtöltjük a diós habbal, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10-12 perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk, hogy ne hagyjuk túl sokat a sütőben, mert akkor nagyon kemény lesz.Hasonlóan járunk el a másik tésztarúddal is: 20 szeletre vágjuk, megformáljuk a golyócskákat, sütőpapírra rakosgatjuk őket, majd mindegyik közepében kis lyukat fúrunk és megtöltjük a diós tojáshabbal, végül megsütjük.Ha kihűltek a sütik, a csokit gőz fölött felolvasztjuk az olajjal, majd egymás mellé rakva a sütiket, egy papírtölcsér segítségével vékonyan becsíkozzuk tetejüket.Recept innen.