Mákos linzer

  • 2015.12.23.
  • 3

Tavaly diós linzer volt karácsonyra, az idénre pedig mákosat terveztem, és mivel már elkészült, gondoltam megosztom veletek is, hátha valakinek kedvére való lesz. :) Nekem nagyon ízlik, a férjem már nincs annyira elragadtatva tőle, de ő nem olyan mákimádó mint én.Hozzávalók a tésztához (kb. 30 darabhoz):- 20 dkg liszt- 8 dkg porcukor- 1 csipet só- késhegynyi sütőpor- 1 mk őrölt fahéj- 1/2 citrom reszelt héja- 12,5 dkg vaj - 1 tojássárga- kb. 2-3 ek tejHozzávalók a töltelékhez:- 8 dkg darált mák- 2-3 ek akácméz, vagy ízlés szerint- kb. 0,4 dl tej+ Porcukor a tetejéreElkészítés:A lisztet, porcukrot, sót, fahéjat, reszelt citrom héját és a sütőport egy nagyobb edénybe szórjuk, elvegyítjük, majd a vajjal elmorzsoljuk. Végül a tojássárgát is hozzáadjuk és annyi tejet, hogy összeálljon a tészta.Folpackba csomagoljuk és egy órára hűtőben pihentetjük, de akár egy egész éjszakát is maradhat.Ezután két részre vágjuk és enyhén lisztezett felületen kb. 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd tetszőleges formával kiszaggatjuk, ügyelve arra, hogy ugyanannyi egész és lyukas darab legyen.Sütőpapiros tepsibe rakosgatjuk, külön az egész karikákat, és külön tepsire a lyukas karikákat (ezeknek kevesebb idő kell a megsüléshez), majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 8-10 perc alatt megsütjük. Amikor a széle már kezd barnulni, kivehetjük a sütőből.A mákos töltelékhez a hozzávalókat egy kisebb lábasba tesszük és összeforraljuk.Miután kihűltek a linzer karikák, egy egész és egy lyukas karikát a mákos töltelékkel összeragasztunk, és porcukorral megszórjuk.