Mákos falatkák

  • 2015.01.08.
  • 2

A karácsonyi mákos kalács készítésekor megmaradt egy kevés töltelék, és muszáj volt felhasználni valamibe. :D Nem is töprengtem sokat hogy mi legyen vele, hisz korábban láttam Aleda mákos hengereit, és tervbe vettem a mielőbbi elkészítését. Én most csak fél adagot készítettem (nagy hiba volt), és mivel csak falatnyi sütiket szerettem volna, ezért kisebb hengerkéket formáztam. Összesen 45 darab mákos falatka lett, és oly gyorsan illant el a tányérról, hogy alig tudtam elmenteni pár darabot másnapra is. Nagyon finom, még a kevésbé mák kedvelőknek is ajánlom. :)Aleda, köszönjük! Bizton állítom, hogy sokszor elfogom még készíteni, nagyon ízlett. :)Hozzávalók a tésztához:- 25 dkg liszt- 6 dkg porcukor- 1 cs. vaníliás cukor - csipetnyi só- 1 tk sütőpor- 1 kk citromlé- 10 dkg vaj- 1 tojássárga- 1/2 citrom reszelt héja- 1-2 ek tejföl Hozzávalók a töltelékhez:- 10 dkg darált mák-
4 dkg cukor (Vagy ízlés szerint)- 1 cs. vaníliás cukor - pár evőkanál forró tejHempergetni: - kb. 4-5 dkg vaníliás porcukorElkészítés:A száraz hozzávalókat egy tálba szórjuk majd a vajjal elmorzsoljuk. Amikor a sütőport felfutattom citromlével, mint jelen esetben, akkor a lisztre szórt sütőporra locsolom a citromlevet és megvárom, amíg felhabosodik, majd utána morzsolom el a vajjal.Ezután a közepében kis fészket formálunk, hozzáadjuk a tojássárágát, majd a tejföllel együtt alaposan összedolgozzuk. Puha, könnyen formázható tésztát kell kapjunk. Esetleg, ha szükséges még adhatunk hozzá 1-2 tk tejfölt.Folpackba csomagoljuk és 30 percig hűtőben pihentetjük.A töltelékhez a mákot összekeverjük a cukorral és annyi forró tejjel, hogy kenhető állagú krémet kapjunk. A hűtőből kivett tésztát enyhén lisztezett munkafelületen 3-4 mm vastagságú lappá nyújtjuk és derelyevágóval kb. 3,5x5,5 cm-es téglalapokat vágunk. Mindegyik tésztadarabot megkenjük a töltelékkel, majd a rövidebb oldalától szorosan feltekerjük.Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk és előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 15 perc alatt megsütjük.Még melegen vaníliás porcukorba hempergetjük.