Habos-mákos kocka

  • 2015.01.23.
  • 4

Vékony tészta réteg, vastag mákos töltelék, és még hab is van a tetején, kell ennél több egy mák rajongónak? Szerintem nem, ez egy tökéletes süti! :) Annyira ízlett nekem, hogy több mint a felét egyedül ettem meg és még a férjem is evett belőle, aki tudjátok nem szereti a mákot. Szóval, nagy köszönet Szofikának a receptért, felkerült a kedvenc sütik listájára. ;)Hozzávalók a tésztához:- 20 dkg liszt- csipet só- 1 ek cukor- 1 cs. vaníliás cukor- 1 tojássárga- 6 dkg házi sertészsír- 1-2 ek tejfölHozzávalók a töltelékhez:- 20 dkg darált mák- 15 dkg porcukor- 1 citrom reszelt héja- 2 dl tej- 3 tojássárgaHozzávalók a habhoz:- 4 tojásfehérje- 15 dkg kristálycukorElkészítés:A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, esetleg ha nem állna össze akkor 1-2 tk tejfölt adunk még hozzá.Egy sütőpapíron tepsi nagyságúra nyújtjuk, ügyelve arra hogy egy kicsit nagyobb legyen a tészta mint a tepsi mérete.Ráterítjük egy kivajazott és lisztezett tepsire (24x29 cm), beleigazítjuk a tésztát, majd a széleit rányomkodjuk a tepsi oldalára egy kis peremet hagyva (kb. 1 cm).A töltelékhez a mákot, cukrot és reszelt citromhéjat elkeverjük, majd a tejjel felfőzzük. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, mindig alaposan elkeverve.A tölteléket a tésztára öntjük (melegen, nem kell hűteni), elsimítjuk és előmelegített, 180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük. Ha már nem remegős a töltelék, akkor kivesszük a sütőből.Ez idő alatt elkészítjük a habot, amihez a tojásfehérjékből közepesen kemény habot verünk, majd kanalanként adagoljuk hozzá a cukrot, és addig verjük amíg elfogy a cukor, és egy nagyon kemény, fényes habot nem kapunk.A mákos rétegre simítjuk a tojáshabot, majd visszatoljuk a sütőbe és 10 percig még sütjük. Ezután visszavesszük a sütőt 150 fokra és addig szárítjuk, amíg a hab teteje enyhén megbarnul és ha hozzáérünk a tetejéhez, akkor már nem ragad.Tepsibe hagyjuk kihűlni, majd forró vízbe mártott pengéjű késsel szeleteljük.