Kifordított mákos kalács

  • 2014.10.21.
  • 0

A blogkóstolóra készített almás csigamuffin tésztája nagyon finom volt, így ugyanazt a tésztát felhasználva elkészítettem ezt a mákos kalácsot is. :) Hogy ne legyen a hagyományos összefonott kalács, egy kicsit változtattam a kinézetén. A végeredmény egy nem túl fotogén, de annál finomabb kalács lett. :)Remélem nem felejtettétek el a VKF! 67. fordulóját, és már kitaláltátok, hogy milyen finomságot készítettek majd kelt tésztából. :) A részletekért kattints a következő linkre: itt olvashatsz bővebb információt a kiírásról. Hozzávalók a tésztához (2 kalácshoz):- 1 egész tojás + 1 tojássárga- 2 dl tej- 50 dkg liszt- 8 dkg porcukor- 8 dkg vaj- 2,5 dkg friss élesztőHozzávalók a töltelékhez:- 22 dkg darált mák- 12 dkg cukor- 1 cs. vaníliás cukor- kb. 1-1,2 dl forró tej+ Lekenni: 1 tojássárga + 1 ek tejElkészítés:A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.A töltelék hozzávalóit kenhető masszává keverjük. Ha túl sűrűnek véljük a tölteléket, akkor adjunk hozzá még egy kevés tejet, ha pedig túl híg akkor adjunk hozzá még mákot.A megkelt tésztát óvatosan átgyúrjuk, majd 2 egyforma részre osztjuk.Az egyik tésztadarabot 0,5 cm-es vastagságú téglalappá nyújtjuk és megkenjük a mákos töltelék felével. Feltekerjük mint a bejglit, majd a kapott rudat hosszanti irányba félbevágjuk úgy, hogy az egyik vége egybe maradjon. A vágott rétegeket kifele fordítva összefonjuk a szárakat.Sütőpapíros tepsire, vagy sütőpapírral bélelt kalácsformába tesszük és 20 percet pihentetjük.A másik tésztadarabbal is hasonló képpen járunk el.Ezután lekenjük a tejjel hígított tojássárgával és előmelegített sütőben, 180 fokon, 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük.Félidőben, tetejét letakarjuk alufóliával, hogy ne égjen meg.