Kenyérlángos (langalló, töki pompos)

  • 2014.08.11.
  • 5


Egyik receptes füzetembe kerestem egy gyümölcsös pitét, és "belebotlottam" a kenyérlángos receptjébe. Ez volt péntek este, másnapra még semmi ebéd ötlet sem volt, kérdem is a férjemtől mit szól egy finom magyaros pizzához, aztán a szalonna hallatán jött is a gyors igenlő válasz. :) Így az ebéd kérdése is megoldódott, és milyen jó hogy a langalló mellett döntöttünk, nagyon finomra sikeredett. :)Többször kéne lapozgassam a régebbi receptes füzeteimet, mert így a feledésbe merült finomságok újra asztalra kerülnének. ;)Hozzávalók a tésztához:- 30 dkg liszt- 2 ek burgonyapehely- csipet cukor- 1 kk tengeri só- 1/2 cs. szárított élesztő- kb. 2 dl langyos vízHozzávalók a feltéthez:- 2 dl tejföl- 1-2 cikk fokhagyma- só, őrölt bors- 12 dkg császárszalonna- 1 fej lila hagyma- 10 dkg reszelt sajtElkészítés:A lisztet egy tálba szitáljuk, majd a többi hozzávalóval együtt egy rugalmas tésztát dagasztunk. Tiszta konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.Ezalatt, a tejfölt ízesítjük sóval, borssal és az áttört fokhagymával.A szalonnát csíkokra vágjuk és picit átsütjük.A hagymát megpucoljuk, megmossuk és felvágjuk.Ha megkelt a tésztánk, akkor enyhén lisztezett felületre borítjuk és tepsi méretűre nyújtjuk (nálam kb. 25x30 cm).Sütőpapíros, vagy kivajazott tepsibe helyezzük a tésztát és előmelegített sütőben 5-8 perc alatt elősütjük.Kivesszük a sütőből, a fokhagymás tejföllel egyenletesen lekenjük a tetejét, megszórjuk az elősütött szalonnával és hagymával, majd tetejét jó bőven megszórjuk reszelt sajttal.Visszatoljuk a sütőben és kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.