Pirított ropogós müzli (granola)

  • 2014.06.11.
  • 9

Nagyon szeretem a müzlit, különösen reggelire joghurttal vagy tejjel, de néha még édesség helyett is kanalazok belőle. Az utóbbi időben valahogy nem sikerült finom müzlit venni a boltból, ezért gondoltam megpróbálkozok házit készíteni. Az a jó benne, hogy bármilyen magokból, gabonából készülhet ami csak otthon van, és ezért soha nem unjuk meg, mert mindig más ízesítésben készül. Nekem sokkal jobban ízlett mint a boltból vásárolt, és biztos vagyok benne, hogy sokkal egészségesebb is. :)Hozzávalók:- 8 dkg kis-szemű zabpehely- 2 dkg kókuszreszelék- 3 dkg szezámmag- 2 dkg lenmag- 2 dkg napraforgómag- 5 dkg durvára vágott sótlan földimogyoró- 4 dkg puffasztott rizs- 10 dkg apróra vágott aszalt barack - csipet só- 4 dkg vaj- 6 ek akácméz + 1-2 ek Elkészítés:Egy kisebb lábasba összemelegítjük a vajat a 6 ek mézzel.Egy másik tálba, az aszalt barack kivételével, összekeverjük a hozzávalókat, ráöntjük a mézes vajat és összeforgatjuk.Egy sütőpapírral bélelt tepsibe szórjuk és elterítjük. Kb. 10-15 percig sütjük, amíg arany színűre pirul. Sütés közben 2-3-szor átkeverjük, hogy mindenhol egyformán piruljon meg. Ha már úgy véljük, hogy eléggé megpirult, meglocsoljuk 1-2 ek mézzel, átforgatjuk és visszatesszük a sütőbe még 1-2 percre.A sütőből kivéve kihűtjük, majd összekeverjük az apróra vágott aszalt sárgabarackkal.Fémdobozban tároljuk.