Gyors tepertős pogácsa

  • 2014.01.27.
  • 6

A legutóbbi blogkóstolóra elkészített pogácsa annyira ízlett, hogy újra elkészítettem, igaz most már darált tepertőt is tettem bele és a pirított hagyma sem maradt ki belőle. Viszont a magokat kihagytam ezúttal. Ez a változat is nagyon ízlett, szerintem még elég sokszor elfogom készíteni.Linyah köszönöm még egyszer az alapreceptet! :)Hozzávalók:- 30 dkg liszt- 1 kk só- őrölt bors- 2 csipet cukor- 1 tk szódabikarbóna- 10 dkg darált tepertő- 3 dkg sertészsír- 1,4 dl tejföl- 1 fej közepes nagyságú lila hagymaLekenni: - kb. 1 ek tejfölElkészítés:A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és kevés olajon megpirítjuk. Hűlni hagyjuk.A szódabikarbónával elkevert lisztet, a sóval és cukorral együtt dolgozófelületre szórjuk. Elmorzsoljuk benne a darált tepertőt és a zsírt, megszórjuk kevés borssal, majd a pirított hagymával és tejföllel együtt alaposan összegyúrjuk. Hamar összeáll a tészta, és egy nagyon jó állagú, könnyen formázható tésztát kapunk. Cipót formálunk belőle és 15 percig pihentetjük.Ezután enyhén lisztezett felületen kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, majd tetejét berácsozzuk egy éles kés segítségével. Kiszaggatjuk a pogácsákat (nálam 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval), majd egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.Tetejüket lekenjük tejföllel majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt kisütjük.