Diós, mákos és gesztenyés bejgli

  • 2014.01.07.
  • 2

Az elmaradhatatlan Karácsonyi bejgli. :) Minden évben elkészül, nem is tudom elképzelni a Karácsonyt bejgli nélkül. Az idén, idő hiány miatt, egy kicsit változtattam az eddigi elkészítési módján. Este bedagasztottam a tésztát, éjjelre hűtőbe tettem, és csak másnap reggel sütöttem meg. Ami még változott az idén, hogy a férjem kérésére készítettem egy gesztenyés bejglit is, eddig csak diós és mákos volt. Annyira ízlett neki a gesztenyés bejgli, hogy én csak két vagy három szeletet ettem belőle, a többit mind ő egyes-egyedül ette meg. Kötelező lesz következőkor is a gesztenyés töltelék! :)Egy újabb módosítás az előzőekhez képest, hogy most grammra pontosan lemértem a tészta súlyát és ugyanannyi tölteléket használtam mindegyik rúdhoz. Egy cipócska 304 gramm volt, így a töltelék súlya is 304 gramm volt.Hozzávalók a tésztához (4 rúdhoz):- 60 dkg liszt- 10 dkg sertészsír- 10 dkg vaj- 10 dkg cukor- csipetnyi só- 2 tojássárga- 2 dkg friss élesztő- 2 dl tej- 1/2 narancs reszelt héjaHozzávalók a gesztenyés töltelékhez (1 rúdhoz):- 25 dkg cukrozott gesztenyemassza- 1 tk rumaroma- kb. 0,5 dl tejHozzávalók a mákos töltelékhez (1 rúdhoz):- 15 dkg darált mák- 8 dkg cukor- 1 cs. vaníliás cukor- kb. 1 dl tejHozzávalók a diós töltelékhez (1 rúdhoz):- 18 dkg darált dió- 6 dkg cukor- 1 cs. vaníliás cukor- kb. 0,8 dl tej+ Lekenni: - 1 tojásElkészítés:A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó/kelesztő programot. Dagasztás után lezárjuk a gépet, a tésztát 4 egyforma részre osztjuk és mindegyiket megformázzuk kis cipónak. Külön-külön fol-packba csomagoljuk és éjszakára hűtőbe tesszük.A töltelékeket is ellehet készíteni este, vagy reggel, mielőtt még kivennénk a hűtőből a tésztát.A gesztenyés tölteléknek, a gesztenyemasszához hozzáadjuk a rumaromát, és elkeverjük annyi tejjel, hogy könnyen kenhető masszát kapjunk.A diós tölteléknek, a diót elkeverjük a cukrokkal és annyi forró tejet adunk hozzá, hogy jól kenhető legyen, de ne túl híg.A mákos töltelékkel is így járunk el. Másnap reggel, enyhén lisztezett felületre borítjuk az első cipót (a többi hűtőbe marad felhasználásig), picit átgyúrjuk, majd kb. 20x30 cm-es, 3 mm vastagságú, téglalappá nyújtjuk.A tölteléket egyenletesen elosszuk rajta, úgy hogy a széleitől kb. 1 cm maradjon szabadon. A tészta üresen maradt széleit ráhajtjuk a töltelékre majd feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a rudakat, kettőt egy tepsire, távolságot hagyva egymás között.A tojást szétválasztjuk, a sárgával lekenjük a rudakat hosszában, és 30 percet pihentetjük. Ezután enyhén felvert tojásfehérjével is lekenjük a rudakat, de most keresztbe és újabb 20 percig pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a bejglik oldalát megszurkáljuk egy hústűvel, és kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.