Diós kelt virág

  • 2013.11.04.
  • 7

A csütörtökön megláttam Vicuskánál a blogkóstolóra elkészített diós kelt virágjait, és nyomba beleszerettem. :) Nekem nem volt itthon dióm, de eldöntöttem, hogy a hétvégén elkészítem valami más töltelékkel. Aztán a piacon járva megláttam egy öreg nénit, aki diót árult elég jó áron, gondoltam veszek fél kilót. Úgyis, hiába várok a dió vásárlással, az Ünnepekhez közeledve csak még drágább lesz. :( Szóval most már megvolt a dióm is a diós kelt virágokhoz! :) A kelt tésztához a saját kalács tészta receptem használtam, és a töltelék is egy kicsit másabb mint a Vicuskáé. Az eredeti recepthez nézzetek be Vicuskához. :)Hozzávalók a tésztához:- 50 dkg liszt- 2,5 dkg friss élesztő- 6 dkg cukor- csipet só- 1 vaníliacukor- 1/2 citrom reszelt héja- 1 tojás- 2,1 dl tej- 4 dkg vajHozzávalók a töltelékhez:- 16 dkg darált dió- 1 ev házi baracklekvár- 1 ek méz- 2 ek cukor- 0,5 dl tejLekenni: - 1 tojássárga + 1 ek viz+ 2-3 dióbél durvára vágvaElkészítés:A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó/kelesztő programot.Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.Elkészítjük a tölteléket, amihez a hozzávalókat egy tálba jól elkeverjük. Ha túl száraznak tűnik a töltelék, akkor adjunk még hozzá egy kevés tejet. Vagy ha netán túl híg lenne, akkor adjunk hozzá még darált diót, vagy darált kekszet. Egy jól kenhető masszát kell kapjunk.Ha megkelt a tésztánk, enyhén lisztezett dolgozófelületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, majd 10 egyenlő részre osztjuk.Megformázzuk kis gombócoknak, majd egyesével kör alakúra nyújtjuk. Én eleinte a sodrófával nyújtottam a köröket, majd pár darab után csak simán az ujjaimmal addig lapítottam, amíg egy kört kaptam. Így gyorsabban és könnyebben ment nekem.Miután megkaptuk a kört kb. 1 bő teáskanálnyi diós tölteléket teszünk a kör közepébe és kicsit elkenjük.Batyunak összefogjuk a tetején a kör széleit és összecsípjük a tésztát.Az összeérő résszel lefelé, sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, és az ujjainkkal lelapítjuk. Egy éles késsel vagy pengével 6 helyen bevágjuk a tetejét, úgy hogy a közepe egybe maradjon.20 percet pihentetjük, lekenjük a vízzel hígított tojássárgával majd a közepét megszórjuk egy csipetnyi durvára vágott dióval.
Előmelegített sütőben kb. 16-18 perc alatt szép aranybarnára sütjük.