Paradicsomos húsgombóc főtt krumplival

  • 2013.10.25.
  • 6

Valami paradicsomos szószos ételt kívántam, finom házi paradicsomléből készítve. Spagettire gondoltam, de a férjem nem nagyon díjazta. Volt még egy kis darált húsunk, aztán jött az ötlet, hogy akkor legyen paradicsomos húsgombóc főtt krumplival. :) Ez már a férjemnek is tetszett, így elkészítettük. Finom lett, és jó kiadós is.Hozzávalók a gombóchoz:- 25 dkg darált sertéshús- 2 gerezd fokhagyma- 1 tojás- 5 dkg rizs (főtlen)- 2 ek zsemlemorzsa- 1 közepes nagyságú vöröshagyma- só, bors, pirospaprika- bazsalikomHozzávalók a paradicsommártáshoz:- 1 ek liszt- 1 ek olaj- 1 l házi paradicsomlé - 2 gerezd fokhagyma- pár szál zellerzöld- só, bors- cukor, ha savanyú a paradicsomléElkészítés:A gombóchoz a hagymát apróra vágjuk és az olajon megfonnyasztjuk, elzárjuk a tüzet alatta és félretesszük.A húshoz hozzáadjuk a tojást, a megmosott rizset, a langyosra hűlt hagymát, az átnyomott fokhagymát és izesítjük a fűszerekkel. Alaposan összedolgozzuk és félretesszük amíg előkészítjük a paradicsommártást.Egy nagyobb edényben elkészítjük a rántást, amihez az olajat felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet és pár percig folytonos kavargatás mellett megpiritjuk. Beleöntjük a paradicsomlevet, hozzáadjuk az átnyomott fokhagymát, zeller-zöldet (nem aprítottam fel) és izesítjük sóval, borssal, ha szükséges akkor egy kevés cukrot is teszünk bele. Az egészet összeforraljuk.A húsmasszáből diónyi gombócokat formálunk, és mivel a mártás még túl hignak bizonyult, minden gombócot meghempergettem egy kevés lisztbe, majd belerakosgattam a mártásba. Takaréklángon, lefödve, puhára főzzük. Közbe bele-bele kavarunk.Főtt krumplival tálaltuk, amihez a krumplit héjában megfőzzük, egy kicsit kihűtjük, majd meghámozzuk és kockákra vágjuk. Egy vöröshagymát apróra vágunk és kevés olajon megfonnyasztjuk. Megszórjuk pirospaprikával majd a krumplikockákat beleforgatjuk és izlés szerint sózzuk.